12/2/16

Αφιέρωμα στα χάλια της ελληνικής εκπαίδευσης (δηλαδή στην εκπαίδευση του εξυπνότερου λαού του κόσμου)

Τελευταία η Ελλάδα σε μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και επιστήμες.

Απογοητεύουν τα αποτελέσματα του PISA.
Τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις Έλληνες μαθητές δεν είναι σε θέση να εντοπίζει πληροφορίες σε ένα κείμενο, να διενεργεί διαδικασίες ρουτίνας ακολουθώντας οδηγίες, να κάνει απλή σύνδεση ανάμεσα στην πληροφορία που βρίσκεται στο κείμενο και σε κοινή καθημερινή γνώση. Αυτό υποδηλώνει ο πάτος στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα στα ποιοτικά δεδομένα που μετράει ο ΟΟΣΑ για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών-μελών του.
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ παρουσίασε μια ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων στους διαγωνισμούς PISA από το 2003 έως και το 2012. Ο διαγωνισμός PISA διενεργείται κάθε τρία χρόνια και σε αυτόν μετέχουν 15χρονοι μαθητές από τις χώρες του ΟΟΣΑ, εξεταζόμενοι στα Μαθηματικά, στην Κατανόηση Κειμένου και στις Φυσικές Επιστήμες.

Το PISA δίνει πλήθος πληροφοριών που δεν προσφέρει καμία άλλη έρευνα εθνική ή διεθνής, όπως είναι π.χ. τα κίνητρα των μαθητών για μάθηση, οι στάσεις και οι πεποιθήσεις τους, οι στρατηγικές μάθησης που ακολουθούν, το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο, οι δραστηριότητες που οργανώνει το σχολείο, τα εξωσχολικά μαθήματα, η χρήση των νέων τεχνολογιών εντός και εκτός σχολείου.
Στον διαγωνισμό του 2012, η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη και τελευταία ομάδα χωρών, με μέση επίδοση χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Μεταξύ 65 χωρών, στην Κατανόηση Κειμένου η Ελλάδα ήταν στην 39η θέση και στη 41η θέση στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες.
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να μελετηθεί τι συμβαίνει στα ποιοτικά δεδομένα της ελληνικής εκπαίδευσης. Ο ΟΟΣΑ κατατάσσει τα αποτελέσματα των χωρών σε έξι επίπεδα: το πρώτο είναι το χειρότερο, το έκτο το καλύτερο. Με άριστα το 20, το επίπεδο 1 θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε βαθμό έως 3,5 και το επίπεδο 6 σε βαθμό από 16,6 και πάνω. Έτσι, με βάση τα ποιοτικά αποτελέσματα:


• Στο χειρότερο επίπεδο βρέθηκε ο ένας στους τρεις (35,7%) Έλληνες μαθητές στα Μαθηματικά, ο ένας στους πέντε (22,6%) στην Κατανόηση Κειμένου και ο ένας στους τέσσερις (25,5%) στις Φυσικές Επιστήμες. Οι αντίστοιχοι Μ.Ο. του ΟΟΣΑ είναι 23%, 18% και 17,8%.
• Αντίστροφα, στο καλύτερο επίπεδο, στα Μαθηματικά βρέθηκε το 0,6% των Ελλήνων, στην Κατανόηση Κειμένου το 0,5% και στις Φυσικές Επιστήμες το 0,2%. Οι αντίστοιχοι Μ.Ο. του ΟΟΣΑ είναι 3,3%, 1,2% και 1,2%.
Να γιατί μας αξίζει ο Φίλης για Υπουργός Παιδείας…

5 σχόλια:

  1. το τεστ εγινε το 2012.τι σχεση εχει ο Φίλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχουν ευθύνη οι σύντροφοι του Φιλη που βγάζουν γενίτσαρους απο τα σχολεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου;Από που προκύπτει αυτή η βεβαιότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνώμη ... αλλά γιατί εγώ βρίσκω στο net άλλα νούμερα ;
    Δεν υπονοώ ότι αυτά που βρίσκω είναι ικανοποιητικά, αλλά δεν αφήνουν τη γεύση της απόλυτης καταστροφής που αφήνει το άρθρο.
    π.χ. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/PISA_2012,_Results_in_Focus.png
    Το "εξυπνότερος λαός του κόσμου" αναφέρεται στο σήμερα ή πριν από 2.500 χρόνια ; Γιατί σε εμένα τα τελευταία 150+ χρόνια μου δίνουν την εικόνα του "περισσότερο στενόμυαλου λαού του κόσμου" (για να μη πω κάτι χειρότερο) με ελάχιστες στιγμές να εξαιρούνται.
    Η μόνη ελπίδα της Ελλάδας είναι αυτά τα παιδιά του 0,2-0,6% και όλες τους οι αποτυχίες οφείλονται σε δικές μας ανεπάρκειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορειτε να ανεβασετε την πηγη που το βρηκατε ?
    Που ειναι τα στοιχεια των Γερμανων, των Γαλλών κλπ
    Να ξέρουμε και εμεις που να ψαχνουμε ?
    Γιατι η εικόνα δεν έχει καποια συνοχη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.