18/8/14

Ελλάδα, μια χώρα σε σύγχυση και αδιέξοδο

Του Σάββα Καλεντερίδη
Δεν πλήττονται μόνον τα συμφέροντα των ροδακινοπαραγωγών από τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ακολουθεί σειρά αρνητικών εξελίξεων, που θα επηρεάσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στα άρθρα μας της προηγούμενης Παρασκευής και Κυριακής με τίτλο "Η Ελλάδα μεταξύ σφύρας και άκμονος 1" και "Η Ελλάδα μεταξύ σφύρας και άκμονος 2"προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε γιατί η Ελλάδα βρίσκεται διαχρονικά, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και της εθνο-θρησκευτικής ιδιαιτερότητας του Ελληνισμού, μεταξύ σφύρας και άκμονος, καταλήγοντας ότι το ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά δύσκολο στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του, γιατί η χώρα μας, για να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα,  θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει γεωπολιτικές και στρατηγικές εκτιμήσεις, να έχει εγκαίρως πολύ έγκυρη και σαφή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και αναλόγως να καθορίζει την εξωτερική της πολιτική.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η ελληνική γνώμη προσπαθεί να συνέλθει από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία, αφού εξήγησε ότι η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να συναρτάται από την πάγια θέση της χώρας μας για το Κυπριακό και τα κατεχόμενα, και αφού υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες, εναρμονιζόμενοι πλήρως με την απόφαση της Ε.Ε. για το εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία, ολοκλήρωσε τη δήλωσή της λέγοντας ότι «Τι θα λέγαμε μετά; Δώσαμε τη μισή Κύπρο αλλά σώσαμε τα ροδάκινα»!

Κατ’ αρχάς, κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει την κ. εκπρόσωπο ότι για να έχει νόημα η δήλωσή της, θα έπρεπε η Ε.Ε., που επέβαλε εμπάργκο στη Ρωσία για την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, να έχει επιβάλλει πρώτα ανάλογο εμπάργκο και στην Τουρκία, που συνεχίζει την κατοχή της Κύπρου, διατηρώντας στα κατεχόμενα σαράντα χιλιάδες στρατιώτες και επιθετικά όπλα, ενώ συνεχίζει την εθνοκάθαρση στα κατεχόμενα αλλά και την πολιτιστική γενοκτονία, καταστρέφοντας ιερά μνημεία της χριστιανοσύνης.

Επίσης, θα έπρεπε να γνωρίζει η κ. εκπρόσωπος ότι ειδικά στο Κυπριακό, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες, που ήταν εκείνοι που από τη μια πλευρά άνοιξαν την πόρτα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο και από την άλλη «έδεσαν τα χέρια» της ομάδας του ταξίαρχου Ιωαννίδη για να μην αντιδράσει στον πρώτο Αττίλα, όπου καταλήφθηκε το 8% του νησιού, αλλά και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, για να παραμείνει απλός θεατής στην κατάληψη του υπόλοιπου 30% από τις ορδές του δεύτερου Αττίλα, όλα αυτά τα χρόνια δεν έπραξαν τίποτα για την Κύπρο, ενώ η Ρωσία ήταν ο πιο θερμός υποστηρικτής της Λευκωσίας στον ΟΗΕ αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα που συζητήθηκε και λήφθηκαν αποφάσεις για το Κυπριακό.

Απλά, με τρόπο εξαιρετικά λαϊκιστικό, που προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, η κ. Βούλτεψη προσπάθησε να δικαιολογήσει την αδυναμία και πάλι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών να διαχειριστεί αυτό που αναλύσαμε στα δυο προηγούμενα άρθρα μας.

Λυπόμαστε που είμαστε στη δυσάρεστη θέση να κάνουμε συγκρίσεις με την Τουρκία, της οποίας η εξωτερική πολιτική έχουμε αποδείξει ότι πάσχει και έχει τεράστια κενά σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης, όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε το πάθος με το οποίο οι πολιτικοί της Τουρκίας προσπαθούν να διαφυλάξουν για τη χώρα τους τον τίτλο του επιτήδειου ουδέτερου ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Ρωσία.

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η Τουρκία έχει κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου από κοινού με τη Ρωσία, τον Blue Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στην ιστορική πόλη του Πόντου Αμισό, τώρα Σαμψούντα. Τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 οι Μεσούτ Γιλμάζ και Μπουλέντ Ετσεβίτ δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις από τις ΗΠΑ να μην υπογράψουν τη σχετική συμφωνία και να μην κατασκευαστεί ο αγωγός. Παρότι ο Μεσούτ Γιλμάζ το πλήρωσε με την ολοκληρωτική απόσυρσή του από την πολιτική, οι υπογραφές έπεσαν, το έργο έγινε, ο αγωγός λειτουργεί και οι Αμερικανοί δεν πέταξαν την Τουρκία από την Κύπρο για να την τιμωρήσουν, σύμφωνα με τη λογική της κ. Βούλτεψη και των ομοίων της.

Σήμερα και πάλι η Τουρκία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την πολιτική του διδύμου Ε.Ε.-ΗΠΑ, το οποίο, μετά τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που επέβαλε στην χώρα μας, έρχεται τώρα να επιφέρει καίριο κτύπημα στις ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις, οι οποίες δεν αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα ενεργειών του ελληνικού ΥΠΕΞ και των ανεκδιήγητων αρμοδίων παραγόντων για τις ελληνικές εμπορικές σχέσεις και εξαγωγές, αλλά ως αποτέλεσμα προσπαθειών Ελλήνων -κυρίως ποντιακής καταγωγής- που λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των αγορών της Ελλάδος και της Ρωσίας, καλύπτοντας το τραγικό κενό πολιτικής. Η περίπτωση του τουριστικού ομίλου Μουζενίδη, που συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, είναι χαρακτηριστική. Σημειωτέον ότι οι υπεύθυνοι του ως άνω ομίλου τρέμουν στη σκέψη ότι οι άφρονες πράξεις της Αθήνας μπορεί τινάξουν στον αέρα προσπάθειες δεκαετιών, που επαναλαμβάνουμε, βοηθούν την Ελλάδα να βγει από την κρίση με καθαρούς όρους και όχι με όρους υποτέλειας και εθνικού ξεπουλήματος.

Κλείνοντας το άρθρο μας να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι δεν είμαστε της άποψης ότι θα μας σώσει ως χώρα κάποιος εξωτερικός παράγοντας ή κάποιο γένος, ξανθό ή παρδαλό. Ίσα ίσα, πιστεύουμε ότι θα μας σώσει η σύνεση, η σοβαρότητα και η περίσκεψη, ειδικά όταν ανακαλύψουμε την πολιτική, η οποία δυστυχώς έχει χαθεί από τον πολιτικό προσκήνιο.

14 σχόλια:

  1. Τα εθνικά ζητήματα ως ανακύπτουν στον απόηχο διεθνών εξελίξεων έχουν μόνο εθνικές λύσεις και αυτό από μόνο του επιβάλλει την προσέγγιση τους μακριά από ιδεολογικούς φακούς, κομματικές διόπτρες.

    Παράλληλα επειδή τα Εθνικά ζητήματα έχουν μόνο εθνικές λύσεις φρόνιμο είναι η πολιτική μας σκέψη να είναι απογυμνωμένη από κάθε στοιχείο συναισθηματισμού που δύναται να παράγει παραμόρφωση ή αλλοίωση.

    Όμως το πλέον δυσάρεστο συμπέρασμα είναι πως ουδείς αντιλαμβάνεται ότι η προστασία του εθνικού συμφέροντος περνά μέσα από την θεσμικά ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στα όποια κέντρα λήψης αποφάσεων Κίνηση της Ρωσίας να επιβάλλει εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα έρχεται ως απόρροια της κοινής στάσης της Ε.Ε. απέναντι στο ουκρανικό ζήτημα όμως δεν βλάπτει την ηγεμονεύουσα Γερμανική Οικονομία αλλά πλήττει κύρια τον προβληματικό μεσογειακό νότο.

    Στον αντίποδα κανένα ρωσικό αντίμετρο στην συνεχιζόμενη και επαυξανόμενη στήριξη της Τουρκίας στον ισλαμικό κίνδυνο που αποτελεί πηγή προβλημάτων για την Ρωσία. Όπως αποσιώπηση του γεγονότος ότι tα ρωσικά ενεργειακά σχέδια επιβάλλουν την μετατροπή της περιοχής Αλλεξανδρέττας-Μαρμαρίδας σε τουρκική λίμνη όπερ συνεπάγεται και διαιωνιση τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και διάρρηξη της συνέχειας Ελληνικής -Κυπριακής ΑΟΖ.

    Καλός ο φιλορωσικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ της λαϊκής δεξιάς και της ακροδεξιάς που μετέτρεψε τον πλέον ανύπαρκτο πρωθυπουργό σε θύμα διεθνούς σκευωρίας, που ξέχασε το πόσο διαχρονικά η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου , που ξέχασε με τι κόστος η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Ρωσίας σε ζοφερές περιόδους και που αρνείται να παραδεχτεί πως οι σταθερές της ρωσικής διπλωματίας δεν εμπεριέχουν ως άξονα. την Ελλάδα.

    Ομως αυτό το αφήγημα δεν αποτελεί ρεαλιστικό σχεδιασμό . Η Κα Βούλτεψη λοιπόν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνο μιας παραζαλισμένης δεξιάς όπως ο αξιότιμος Κος Γλέζος ενός ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να αποκομίζει εκλογικά οφέλη εκμεταλλευόμενος τον φιλορωσικό προσανατολισμό τον οποίο και προβάλλει τεχνηέντως ως επαναστατική δράση και πράξη.

    Ηταν η Ρωσία που κρυβόμενη πίσω από την Κομιτέρν προκάλεσε το Μακεδονικό ζήτημα και τον Ελληνικό Εμφύλιο (δεν παραγνωρίζονται οι ευθυνες Αμερικανων και Αγγλων ούτε της ντόπιας δεξιάς ελίτ ούτε και της κουτβκής ηγεσίας του ΚΚΕ).Είναι η Ρωσία (και αυτή) που πατρονάρει το νεαοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής τον πλεόν αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Ελληνικής κοινωνίας την ώρα που αντιμετωπίζει τους ναζιστές στην Ουκρανία ως εχθρούς και την ώρα που απο το 1922 με ελάχιστα διαλλείμματα διατηρεί αγαστές σχέσεις με την Γερμανία .

    Ισχυρό Κράτος-Ισχυρό Εθνος-Εθνική στρατηγική βασιζόμενη σε εθνικό σχέδιο στην βάση του Δημοκρατικού πατριωτισμού η μόνη ατραπός.Μέχρι να την ακολουθήσουμε θα γευόμαστε εθνικες ηττες πολύ πιο πικρές απο αυτές του ρωσικού εμπάργκο και της γερμανικής κηδεμόνευσης γιατλι όποιο Εθνος δεν διδάσκεται απο την Ιστορία του επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους ειπώθηκε η αλήθεια για την Κριμαία. Το θέμα αυτό έχει καταντήσει ο Γόρδιος Δεσμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εδω η Δύση έβαλε τους ναζιστες να κάνουν δήθεν επανάσταση στο Κιεβο ανατρέποντας δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (και έχουν μούτρα μετά να μιλάνε και για αυταρχικό Πουτιν) και εμείς πάθαμε λόξυγγα με την Κριμαία.... Ακραία έκφραση τηςφοβικής μας διπλωματίας.... Μα στην Κριμαία έχουν γίνει απο το 1990 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3 δημοψηφίσματα που εδέιξαν με συντριπτική πλειοψηφία τη θέληση του λαού της είτε για ανεξαρτησία είτε για Ένωση με τη Ρωσία. Η Κριμαία ειναι ρωσικό έδαφος απο της εποχή της Αικατερίνης της Μεγάλης... Η Κριμαία ποτέ τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια δεν αμφισβητήθηκε οτι αποτελεί βασικό στοιχείο του ρωσικού συστήματος ασφαλείας... Κάποιος στο ΥΠΕΞ να κάνει τις σωστές συγκρίσεις και να πάρει το μαχαίρι να κόψει αυτόν τον Γόρδιο Δεσμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποτε θεωρούσα την Σοφία Βούλτεψη καλή δημοσιογράφο και την διάβαζα από τον παλιό "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ".

    Ως κυβερνητική εκπρόσωπος μάλλον έχει απογοητεύσει, για να το πω επιεικώς.

    Δεν θα σταθώ στην αστοχία της να συγκρίνει την Κριμαία με την Κύπρο, διότι η διαφορά έχει αρκούντως αναλυθεί. Απλώς, δεν θα έπρεπε να επαναλάβει την ανοησία αυτή.

    Θα σταθώ, όμως, στην άποψη ότι "θα πρέπει να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες, εναρμονιζόμενοι πλήρως με την απόφαση της Ε.Ε. για το εμπάργκο απέναντι στη Ρωσίa", μία λανθασμένη άποψη, που εκφράζεται από πολλούς, κυρίως λόγω αγνοίας της πραγματικότητας.

    Προ ημερών είχα παραθέσει ένα άρθρο, το οποίο εξηγούσε με σαφήνεια και νομική τεκμηρίωση, γιατί η Ελλάδα μπορεί να διαφοροποιηθεί από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χωρίς απαραιτήτως να βλάψει τις σχέσεις της με την Ένωση. Το έχει κάνει και η Δανία στο παρελθόν και μάλιστα δύο φορές.

    Ίσως θα άξιζε να αναρτηθεί το άρθρο αυτό, για να διαβαστεί προσεκτικά εις απάντησιν των αερολογούντων.

    Μπορούμε να απέχουμε από το εμπάργκο στη Ρωσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια άλλη παράμετρος σημαντική που προκύπτει έμμεσα ειναι ότι σε πολλά ζητήματα που αφορούν ατομικά συμφέροντα της Τουρκίας αυτή βάζει στον καλαθο τις οποίες δεσμεύσεις η υποχρεώσεις έχει απέναντι των συμμάχων της του ΝΑΤΟ χωρίς να υφίσταται καμμιά συνέπεια .Τ ο αποκορύφωμα ειναιπροσφατα ότι σπεύδει αυτή να εκμαιταλευτει τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων προς Ρωσία που πλήττουν τον ευρωπαϊκό νότο και την χώρα μας και κανείς να μην της λέει το αυτονόητο ΟΠΑΡΕ ΜΕΓΑΛΕ.... Πως την εχεις ΔΙΠΟΤΡΟ,ενώ είσαι και εσύ σύμμαχος με οποίες υποχρεωςεις προκύπτουν εξ αυτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξυπνάτε ρέεεεε, μας έχουν στην εντατική, εάν τραβήξουν την πρίζα τέλος η Ελλάς.

    Οι πολιτικοί είναι δουλοπρεπείς, ο,τιδήποτε μπορεί να τούς στοιχίσει την θέσι των, τρέμουν τις Βρυξέλλες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Ακρίτα συμφωνώ ολοκληρωτικά με την τελευταία σου παράγραφο, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πολλά άτομα να πάνε σπίτι τους,από αυτά που έχουν τις τύχες μας στα χέρια τους και που εκπροσωπούν ένα βαθιά αντιδημοκρατικό σύστημα!

    Συμφωνώ επίσης στο ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στα κέντρα αποφάσεων, αλλά το συμμετέχω σημαίνει συν-καθορίζω πολιτικές και όχι απλώς παρακολουθώ τις διαδικασίες και εκτελώ διαταγές!

    Δε θα επεκταθώ στα της Κριμαίας, γιατί με έχουν καλύψει οι σχολιαστές και ο αρθρογράφος, αλλά θα πρέπει να τονιστεί η απόλυτη απουσία ελληνικών προτάσεων και ελληνικής συμμετοχής στο κέντρο αποφάσεων της ΕΕ. Η ελληνική πλευρά όφειλε να διαπραγματευτεί με την ΕΕ τις κυρώσεις που η ΕΕ ζητούσε ώστε λόγω της τραγικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, να αποζημιωθεί οικονομικά από την ΕΕ αλλά και πολιτικά! Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα ροδάκινα φυσικά, αλλά και ο Τουρισμός και η ενέργεια και το κυπριακό αλλά και η ωφέλεια στην Τουρκία, η οποία ήδη καλύπτει την ΕΕ όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, που σημαίνει ότι κερδίζει ακόμα περισσότερο και στη σημασία που έχει για την Αμερική! Άρα λοιπόν όφειλε η ελληνική κυβέρνηση πάση θυσία να κρατήσει διαφορετική στάση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Τέλος η Αλεξανδρέττα και η κατεχόμενη Κύπρος είναι τουρκικά μόνον στα Αμερικανικά σχέδια, τα οποία προβλέπουν όλοι οι πόροι του Καυκάσου να φτάσουν εκεί εφόσον η Αμερική κερδίσει τον έλεγχο των χωρών αυτών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ελλαδα ποτε δεν απελευθερωθηκε. Στην πραγματικοτητα μετα την οθωμανικη κατοχη, η χωρα μας επεσε σε εναν ατιμωτικο σιωνιστικο ζυγο. Αυτο εγινε μετα την δολοφονια του καποδοστρια. Ετσι η χωρα μας εχασε την ευκαιρια να γινει μια ανεξαρτητη και κυριαρχη χωρα. μετα την δολοφονια του καποδοστρια ηρθαν τα σιωνιστικα δανεια των ροτσιλντ, και το ελληνικο κρατος εγινε στην πραγματικοτητα μια σιωνιστικη φυλακη του ελληνικου πληθυσμου. Το ελληνικο κρατος ειναι στην πραγματικοτητα μια φυλακη του ελληνικου πληθυσμου. Η φυλακη αυτη διοικειται απο προδοτες και δοσιλογους εγκαθετους των σιωνιστων με βασικα του εργαλεια τα σιωνιστικα κομματα. Κορυφαιος δσιλογος και ανθρωπος των σιωνιστων ηταν ο βενιζελος ο οποιος εξαρθρωσε τον ελληνισο απο την μικρα ασια με βασικο του συνεργατη τον πλαστηρα. Οι σιωνιστες εδωσαν και την κυπρο στους αγγλους οι οποιοι ηταν υπο τον απολυτο ελεγχο τους (ντισραελλι 1878). Το προβλημα της εθνικης μας ανεξαρτησιας ειναι παντα ζητουμενο. Σημερα ο πραγματικος κυβερνητης της χωρας μας ειναι το Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλιο. Αυτο διοχετευει τις πολιτικες αποελληνοποιησης του πληθυσμου της χωρας μας, με μιξαρισμα, καταστροφη της ελληνικης παιδειας και διαστρεβλω ση της ιστοριας. Η δικη μου ελπιδα, ειναι μεγαλη ρωσια, η οποια (οπως δειχνουν τα φαινομενα) κανει συνειδητο αντισιωνιστικο αγωνα, κατι που συντομα θα δημιουργησει σχετικα διλημματα σε σχεση με το που θελομε να ανηκομε, στον ελληνικο πληθυσμο της χωρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Asterios είπε.

    Ωραία συζήτηση, κύριοι, ( εκτός από την τελευταία παραφωνία...) πανεπιστημιακού αμφιθεάτρου. Αλλά
    προφανώς ακαδημαϊκή.. Δεν έχετε κάποια συγκεκριμένη χώρα κατά νουν.
    ΄Οχι ασφαλώς το Λαμογιστάν!
    Θα ήταν αστείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαιρετώ ρον φίλο Γραίγο Ακρίτα,

    Συμφωνώ βέβαια με όσα αναφέρει, ιδίως εις το ότι τα συμφέροντα της Ελλάδος και όχι τα προσωπικά ή τα κομματικά συμφέροντα οφείλουν να ορίζουν την εκάστοτε Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. Δυστυχώς στην Πατρίδα μας δεν υπάρχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο να ορίζεται η εκάστοτε εξωτερική πολιτική της.

    Συνήθως αυτοσχεδιάζουν, - βλέποντας και κάμνοντας -, όπως αναφέρει σε σχετικό βιβλίο του ο κ. Μάνος Ηλιάδης αναφερόμενος στις πληροφορίες τις οποίες έδιδε η τότε ΚΥΠ υπό τον Στρατηγό Νάτσινα στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και τις οποίες αυτή συστηματικά φρόντιζε να αγνοεί!

    Για την Ρωσία, θα ήθελα να προσθέσω ότι όχι μόνο στο θέμα της Μακεδονίας μας, φέρθηκαν σύμφωνα με το συμφέρον της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

    Πριν ξεκινήσουν οι Τούρκοι το 1974 την εισβολή τους στην Κύπρο, φρόντισαν να εξασφαλισουν και την ανοχή της Σοβιετίας, η οποία ασμένως απήντησε ότι δεν έχει αντίρρηση....... για την εισβολή!

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Ευμένη, ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον της πατρίδας του, ούτε η Ρωσία ούτε κανείς άλλος θα αναπτύξουν την πολιτική τους με άξονα την Ελλάδα αν δεν τους το "επιβάλλουμε" εμείς, όπως πολύ επιτυχημένα κάνει έως τώρα η Τουρκία τόσο όσον αφορά την Αμερική όσο και τη Ρωσία. Εκεί έχουμε χάσει κατά κράτος! Εμείς λοιπόν αφενός πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε φιλο-Αμερικανοί, φιλο-Γερμανοί, φιλο-Ρώσοι ή οτιδήποτε άλλο και να γίνουμε Έλληνες και αφετέρου να κατανοήσουμε επιτέλους πως η Τουρκία είναι εχθρός και όχι εταίρος όπως πολύ θα θέλαμε, όλοι θέλουν να έχουν συμμάχους γείτονες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόνο ο Μέγας αΛεξανδρος μπορεί να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό του ΥΠΕΞ όσο αναφορά την Κριμαία.
    Ευελπιστώ ότι ο φίλος Πουτιν θα περνά καλά στην Κριμαία … νυν και αει Ταυρίδα.

    Μπορεί ο αγαπητός Δ. Κωσταντακόπουλος να τα βλέπει όλα BRICS (και σωστά κατά μια πλευρά) μπορεί να μας χωρίζει το χάος αλλά παραμένει πάντα εκλεκτός σεβόμενος την εργασία του και τις σκέψεις του την οποία ασπάζομαι σε κάποιο βαθμό. Το ίδιο ισχύ και για όλους.

    Περιμένω μια πρόσφατη ανάλυση για το Κουρδικό, αγαπητέ Σκαλ μου την χρωστάς.

    Εκλεκτούς χαιρετισμούς σε όλους. Δεν υπάρχει καμία εμπάθεια από έμενα προς όλους αντιθέτως χαίρομαι να αφουγκράζομαι διαφορετικές οπτικές από όλους.

    Ευγενικούς χαιρετισμούς,
    Λ. Ισαάκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. “Peace is an armistice in a war that is continuously going on.”
    ― Thucydides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλέξανδρε και Ευμένη σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, νομίζω θα ήταν κοινοτοπία να επαναλάβω την εκτίμηση μου προς τα πρόσωπα σας.

    Σε οτι αφορά το Μακεδονικό ζήτημα δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει η στάση της Ρωσίας , όπως επουδενί δεν με ικανοποιεί η διπλωματία Σερβίας και Βουλγαρίας επι του ζητήματος αυτού.

    Σε ότι αφορά το Λιμάνι του Τσειχάν,( αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο) , οι ρωσικοί και κουρδικοί ενεργιακοί σχεδιασμοί το αναβαθμίζουν σε απόλυτο βαθμό. Αυτο σημαίνει αυτόματα παγίωση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και συνεχώς επαυξανόμενη προσπάθεια μετατροπής της περιοχής Μαρμαρίδας-Αλεξανδρέττας σε τουρκική Λίμνη όπερ σημαίνει διάρρηξη της συνέχειας ΑΟΖ Κύπρου -Ελλάδας

    Σε αυτο το σκληρό γεωπολιτικό και γωεστρατηγικό παίγνιο η επαναφορά ψυχροπολεμικού κλίματος εξαιτίας της άφρονης στάσης των ΗΠΑ αποτελεί πράγματι τεράστια παγίδα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ομως ταυτόχρονα αποτελεί και τεράστια πρόκληση την οποία δύναται μέσα απο στοχευμένες εξισορροπήσεις να την εκμεταλλευτεί η Ελλάδα και η Κύπρος προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη γεωπολιτική υπεραξία στον Ελλαδικό χώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αὐτὸς ὁ Πατριώτης ποὺ θὰ φανῆ(ἄν φανῆ)καὶ τελειώσει μὲ τὴν ἐπανάστασι τοῦ 1821(διότι δὲν τελείωσε ἀκόμη)θὰ εἶναι Μέγας·πιό Μέγας καὶ ἀπὸ τὸν Ἀλέξανδρο.

    Ἡ πιό σωστὴ φράσι ποὺ εἰπώθηκε εἶναι:
    "Εἴμαστε Ἔθνος ἀνάδελφον".
    Ἄς τὸ ἐμπεδώσουμε.

    Συμφωνῶ ἀπολύτως μὲ τὸ σχόλιο τοῦ Ἀκρίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.