3/2/14

Η Ζουράφα, ως απόδειξη ουσιαστικής αύξησης της τουρκικής επεκτατικότητας στο Αιγαίο

Επικίνδυνες καταστάσεις ΚΑΙ στη Ζουράφα
του Σάββα Καλεντερίδη
Ενώ ήδη οι Τούρκοι διεκδικούν την περιοχή δυτικά των Ιμίων, εκμεταλλευόμενοι τα διαδραματισθέντα στη Μεγάλη και τη Μικρή Ιμια, το 1996, και τη συμφωνία της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία δημιούργησε μια κατάσταση που εν τοις πράγμασι δεν επιτρέπει την ελεύθερη άσκηση κρατικής κυριαρχίας από πλευράς της χώρας μας σε αυτήν την ελληνικότατη περιοχή, εμφανίζονται ανησυχητικά φαινόμενα, που αποκαλύπτουν, από τη μια πλευρά, σοβαρά κενά στην ελληνική πολιτική υπεράσπισης και προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και, από την άλλη, τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας σε αυτήν την περιοχή, που αποτελεί τον πνεύμονα και την καρδιά του Ελληνισμού.
Ενα επεισόδιο που, κατά την άποψή μας, δεν αναλύθηκε ούτε εκτιμήθηκε σωστά από την ελληνική πλευρά, πάντα με βάση αυτά που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο και στα ΜΜΕ, είναι αυτό που διαδραματίστηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου γύρω από την ελληνική νησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα και φυσικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μετά τη δήλωση του προέδρου Λιμενικών Θράκης κ. Ζησίδη ότι τα μέλη του σκάφους του Λιμενικού που περιπολούσε σε ελληνικά χωρικά ύδατα γύρω από την Ζουράφα, στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου του Ιανουαρίου, έλαβαν από τους ανωτέρους τους διαταγές να αποχωρήσουν και να μην ενοχλούν τους Τούρκους που ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ακολούθησε διάψευση από τον ίδιο, η οποία έλεγε ότι «οι συνάδελφοί μου που βρίσκονταν στο σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν πήραν ποτέ εντολή από ανωτέρους να υποχωρήσουν, αλλά, εκτιμώντας τα δεδομένα, επέλεξαν να μην επέμβουν δυναμικά και να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού και των τουρκικών σκαφών».

Για το ίδιο θέμα το Αρχηγείο του Λιμενικού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Πάγια ακολουθούμενη επιχειρησιακή τακτική του Λιμενικού Σώματος σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι τα περιπολικά σκάφη να σπεύδουν στον συγκεκριμένο χώρο, να επεμβαίνουν και να προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Ενώ λοιπόν συνέβησαν αυτά, σχεδόν 10 μέρες μετά, οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο, το οποίο δεν αναφέρεται πότε τραβήχτηκε, όπου φαίνεται ένα μεγάλο και υπερσύγχρονο περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να εξευτελίζει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος της χώρας μας, και πάλι στην περιοχή της Ζουράφας.

Στο βίντεο φαίνεται το τουρκικό σκάφος να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς και κύκλους γύρω από το ελληνικό, το οποίο ταρακουνιόταν σαν καρυδότσουφλο, με προφανή αδυναμία να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, που εκφράστηκε με βάρβαρο και προσβλητικότατο τρόπο.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, όμως, δεν ήταν οι προκλητικές κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού, αλλά το γεγονός ότι οι σκηνές βιντεοσκοπήθηκαν από τουρκικό αλιευτικό, με τον καμεραμάν να καταγράφει και κραυγές Τούρκων αλιέων, οι οποίοι θριαμβολογούν για την ανωτερότητα της τουρκικής ακταιωρού και επιχαίρουν για την αδυναμία του σκάφους του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδος.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η κάμερα, που δεν είναι γνωστό σε ποιον ανήκει, κατέγραψε δηλώσεις ενός ψαρά, σε καταφύγιο αλιευτικών σκαφών της Τουρκίας, ο οποίος μιλά περίπου ως διεθνολόγος με γνώσεις Δικαίου της Θαλάσσης! Μάλιστα, σε κάποιο σημείο δηλώνει ότι ενώ μέχρι πριν από δέκα χρόνια το Ελληνικό Λιμενικό τούς εκδίωκε από τη συγκεκριμένη περιοχή και οι τουρκικές Αρχές δεν τους παρείχαν υποστήριξη, τώρα αφενός μεν τους τονίζουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, αφετέρου δε τους προτρέπουν να ψαρεύουν εκεί, παρέχοντάς τους μάλιστα και προστασία, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία της πανίσχυρης ακταιωρού, που ταρακουνούσε σαν καρυδότσουφλο το σκάφος του Λιμενικού Σώματος της χώρας μας!

Προφανώς αυτά που διαδραματίζονται ΚΑΙ στη Ζουράφα δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προωθεί τη γραμμή των διεκδικήσεών της όλο και πιο δυτικά, και η Ελλάδα με τη σειρά της να δείχνει αποφασισμένη να μη θέλει ή να κάνει ότι δεν θέλει να αντιλαμβάνεται το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο.

Γιατί, αν το αντιλαμβανόταν, αφενός μεν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος της ναυτικής Ελλάδας θα ήταν σε κάθε περίπτωση πολύ ανώτερα από αυτά των χωρίς ναυτική παράδοση Τούρκων και το προσωπικό θα είχε σαφείς οδηγίες προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, αφετέρου δε τα ελληνικά κόμματα θα είχαν δει το παιχνίδι που παίζεται με τους λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι και δεν θα έπαιρναν θέσεις εξ αντικειμένου υπονομευτικές της κυριαρχίας μας ΚΑΙ στην εν λόγω περιοχή!

κυριακάτικη δημοκρατία


38 σχόλια:

  1. Η Τουρκική Διπλωματία έχει ακτινογραφήσει στο απόλυτο την Ελληνική Κοινωνία σε όλα τα επίπεδα της και σε όλες τις εκφάνσεις της, αυτό μας καθιστά προβλέψιμους και χειραγωγήσιμους σε απόλυτο βαθμό

    Τα ανεπούλωτα τραύματα απο τις Εθνικές τραγωδίες ,τα κατάλοιπα απο την επι τεσσάρων αιώνων τουρκοκρατία , τα σύνδρομα τα πρότυπα και στερεότυπα που εγκλωβιζαν την Ελληνική πολιτική σκέψη και συνεχιζουν και σήμερα να την ταλανιζουν λειτουργούω ως τροχοπέδη σε πάμπολλα επίπεδα

    Σε οτι αφορά την Πολιτική μας και πολιτειακή μας Ηγεσία διαχρονικά δεν λειτουργησε Εθνικά τις πιότερες φορές με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον. Παρά το γεγονός ότι μέσα απ οτον διάλογο Μηλίων-Αθηναίων παραδωσαμε στην Υφήλιο το υπόδειγμα του πως τίθενται και πως επιλύσει όλα τα εκείνα ζητήματα που λαμβάνουν την μορφή κρίσης ενα σοβαρό κράτος και μια ώριμη κοινωνία εμείς οι ίδιοι απεμπολήσαμε το μοντέλο αυτό

    Οσοι το επιθυμούν ας ανατρέξουν στο πως αντιμετωπίστηκε σε ΑΝΑΛΟΓΗ τουρκικό αλιευτικό απο την Ρουμανική ΑKτοφυλακή

    (http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2011/05/blog-post_8965.html#.Uu5z5vtv6Zk
    -http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=crisis-at-black-sea-2011-05-27

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Σάββα τα Ελληνικά κόμματα και οι μικρόνοες «ηγέτες » τους το μόνο που ξέρουν και μπορούν να διαχειρισθούν είναι το κρατικό-πολιτικό χρήμα και η μοιρασιά του .
    Όσο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας γιατί να χολοσκάνε αφού υπάρχουν τα ανάλογα υπουργεία, που στα πολύ δύσκολα, τα τεταρτοκλασάτα στελέχη που τα εκπροσωπούν θα βγάλουν μια ανακοινωσούλα για πολύ… κλαυσίγελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήν ξεχνάμε όμως ότι το μέγεθος δεν είναι ο μόνος παράγοντας...μην ξεχνάμε στην περίοδο των Ιμίων πόσο πολύ δυσκόλεψε τα μεγάλα πλοία των Τούρκων το παράκτιο περιπολικό Παναγόπουλος...
    Και το καρυδότσουφλο αν θέλει μπορεί να κάνει την μεγάλη φελούκα των Τούρκων να στριφογυρίζει προσπαθώντας να αποφύγει τον εμβολισμό.....
    Εδώ και μια καλύτερη ανάλυση για τα 6 και 12 ν.μ αλλά και για την μέση γραμμή στην περιοχή

    http://img600.imageshack.us/img600/7984/rp3j.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ το φιλοσοφητε το Θεμα.Αν αγαπας την ελευθερια και την ανεξαρτησια σου,προετοιμαζεσαι για πολεμο με μεσα και οχι με μπουρδες του λογου σας!
    Καπως ετσι λειτουργησατε ολοι εσεις και στα Ιμια!

    Η αλλοιως περιμεντε καμια καινουργια προφητεια καποιου Γερο Παστιτσιου!
    Εχουμε βαρεθει την μπουρδελογια σας.Τουλαχιστον να μεταφραζετε εσεις οι ειδικοι και κανα τουρκικο,προχειροι μια ζωη και μας κανετε μαθημα πολεμου !...τα τουκικα που ξερετε, αει σιχτιρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάββα, ξέρεις ότι σε εκτιμώ και εκτιμώ την εθνική σου πρόθεση που πάντοτε φροντίζεις να διαχέεται και στην αρθρογραφία και σχολιασμούς σου.
    Αλλά λυπάμαι να πω πως αυτήν την φορά που αναδεικνύεις την γελοιοποίηση της ελληνικής προσπάθειας να μην παρασύρεται από την τουρκική "λαιμαργία" των εντυπώσεων, η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και ειδικά στην πολύ ευαίσθητη - όπως πολύ καλά γνωρίζεις - περιοχή της Ζουράφας, παρασυρμένος και εσύ από το θυμικό και χωρίς να προτάσσεις την λογική που σε διακρίνει, ειλικρινά με απογοητεύει.

    Δεν θα μπω σε ανάλυση να υπερασπισθώ την σκοπιμότητα της αποχής του Λιμενικού - που και εσύ ξέρεις ότι εναρμονίζεται με πλαίσιο της ψύχραιμης λογικής και του ρεαλισμού και όχι του συναισθηματισμού - από την μεθοδευμένη και προκλητική παγίδα που φροντίζει επιμελώς να μας σπρώχνει η τουρκική αναθεωρητική τακτική, ιδιαίτερα σε περιοχές που νομίζει πως εύκολα μπορεί να δρέψει ειδησεογραφικές εντυπώσεις.

    Με στενοχωρεί επίσης και η ανάρτηση ενός "χάρτη", που για όσους μπορούν να μελετήσουν τις λεπτομέρειες φέρει την Ζουράφα, έξω από το όριο της Χωρικής μας Θάλασσας, πράγμα που όπως ξέρεις πολύ καλά δεν ισχύει ούτε και στους διεθνώς αναγνωρισμένους ναυτιλιακούς χάρτες του βρετανικού ναυαρχείου που την τοποθετεί στα 5.8 νμ από το ανατολικό Ακρωτήρι Άγκιστρο της Σαμοθράκης, ήτοι μέσα στην Χωρική Θάλασσα του Νησιού, οπότε νομίμως η εθνική μας επικράτεια να βρίσκεται 6νμ από την Ζουράφα.

    Ξέρεις ότι, η κριτική μου σκέψη, σε γνωστούς και φίλους είναι πάντοτε προσεκτική αλλά και αντικειμενική, αλλά η ανάρτηση αυτή με ανάγκασε να είμαι περισσότερο αυστηρός και επικριτικός, γιατί και εσύ νομίζω πως μπορεί με την δεύτερη ανάγνωση της, να έχεις μετανοιώσει για την σύγχυση που μπορεί να δημιουργεί στην κοινή γνώμη και το δημόσιο αίσθημα, δημιουργώντας αισθήματα ανασφάλειας να προστατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δυστυχώς τώρα βγήκε στην δημοσιότητα, και ένοιωσα την ηθική παρόρμηση και υποχρέωση να την σχολιάσω.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ¨...τουρκική "λαιμαργία" των εντυπώσεων..¨

    ΜΑΚΑΡΙ Η ΟΡΕΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΥΡΥΚΝΩΣΗ! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί τη νύχτα εκείνη δεν καταλάβαμε και εμείς αιφνιδιαστικά μια αφύλακτη τουρκική βραχονησίδα ώστε να αντισταθμίσουμε αναίμακτα το πλεονέκτημα των Τούρκων;
    Με αυτό το τρόπο ούτε θα υποχωρήσουμε από τα Ίμια χάνοντας εθνικό έδαφος, ούτε θα θρηνούσαμε νεκρούς και θα αποφεύγαμε και την πιθανότητα κλιμάκωσης η οποία ήταν πολύ μεγάλη σε περίπτωση εφαρμογής άλλων εναλλακτικών λύσεων..
    Θα ήθελα πολύ το σχόλιο του κ.Καλεντερίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ δεν αποκλείω να την έχουν χαρίσει και να μας το κρύβουν. Αν είσαι προδότης είσαι. Αλλά ακόμα κι αν δεν την έχουν χαρίσει γιατί να κάνουν πίσω οι Τούρκοι, υπάρχει κανείς να τους σπρώξει; Φέραν τον ελληνικό λαό σε μια θέση που αν ρωτήσεις τα 11.000.000 είσαι ζωντανός θα σου πουν ότι μπορεί να είμαι πεθαμένος και να μην το θυμάμαι. Το πιο δυσοίωνο είναι βέβαια το γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι να ψηφίσουμε. Μια αριστερά που κοιμάται; (ΚΚΕ) μια ψευδοαριστερά που λέει συχνά σαχλαμαρίτσες; Ένα κέντρο διεφθαρμένο εως το μεδούλι. Μια πανύποπτη άκρα δεξιά; Τι; Όταν καίγεται το σπίτι που κοιμάσαι είναι λογικό να μη νοιάζεσαι για τη Ζουράφα ακόμα κι αν γειτόνευε με το Σύνταγμα. Αυτό ήταν κάτι που το ήξεραν όλοι αυτοί οι άγιοι ευεργέτες που λυμαίνονταν τόσα χρόνια τη χώρα. Δεν έχω νιώσει πάλι τόσο μίσος στη ζωή μου. Δεν ακούμπησα ούτε μια δεκάρα που δεν ήταν δική μου. Ζω πορεύομαι, διευρύνω τον κόσμο μου όσο και όπως μπορώ και αδυνατώ να τους κατανοήσω. Εξακολουθώ να προβληματίζομαι αν κέρδισαν κάτι ουσιαστικό. Λέω αλήθεια θα τους πυροβολούσα εξ επαφής χωρίς τύψεις αν θα μου δινόταν νομικά το ελεύθερο. Για ποια Ζουράφα μιλάμε; Πούλησαν τα Ἰμια και βγήκαν πάλι κυβέρνηση και συζητάμε για Ζουράφα; Πάντως, Σάββα, αξίζεις συγχαρητήρια. Δεν ήξερα πού είναι η Ζουράφα. Σε θαυμάζω, σε εμπιστεύομαι και σ᾽ευχαριστώ για το άρθρο, παρ᾽όλο που με στεναχώρησε. Νόμιζα ότι ήταν πράγματι ασαφή τα όρια. Τέτοιους χρειαζόμαστε σαν εσένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Σάββα έχω ένα ερώτημα; Ποιος έβαλε τα συνεφάκια ειδικά πάνω στην Ζουράφα όπως φαίνεται στις μεγενθύσεις των 1000μ, 500μ, και 200 μ. στους χάρτες του Google maps;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς όλους
    το άρθρο δεν γράφτηκε για να επικρίνει τους επιχειρησιακούς και τους πολιτικούς χειρισμούς του θέματος.
    Γράφτηκε για να προσθέσει στον προβληματισμό γύρω από το θέμα της Ζουράφας και του Αιγαίου γενικότερα, για την επιχειρησιακή αδυναμία του Λιμενικού και για την ποιοτική αλλαγή της συμπεριφοράς των Τούρκων στη Ζουράφα.
    Αυτά και τίτποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ” Προφανώς αυτά που διαδραματίζονται ΚΑΙ στη Ζουράφα δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προωθεί τη γραμμή των διεκδικήσεών της όλο και πιο δυτικά, και η Ελλάδα με τη σειρά της να δείχνει αποφασισμένη να μη θέλει ή να κάνει ότι δεν θέλει να αντιλαμβάνεται το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο.”

    Νομίζω ότι όλο το ζουμί είναι η παραπάνω παράγραφος, αν και δεν λέει κάτι καινούριο. Η Ελλάδα πάντα υποχωρεί και η Τουρκία συνεχώς αξιώνει. Αυτό έχει πια παγιωθεί (πολύ φοβούμαι) και στην συνείδηση του ελληνικού λαού.

    Η ενδοτική πολιτική του Σημίτη στα Ίμια, η οποία επικυρώθηκε δια της ψήφου (της πλειοψηφίας) του ελληνικού λαού οκτώ μήνες μετά και στην συνέχεια, μετά την πρώτη ολέθρια τετραετία, στις 9/4/2000 ξανά, αυτό δείχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Παύλε Γ. Φωτίου
    Σχετικά με το χάρτη των Google Maps που αναρτήθηκε –από μένα-, μια πρόχειρη μέτρηση (με τα εργαλεία των Google Maps ) της απόστασης από το ανατολικό Ακρωτήρι Άγκιστρο της Σαμοθράκης μέχρι το φάρο του υφάλου Ζουφάρα μου έδωσε 10,8 χλμ. ήτοι 5,83 ν.μ.

    Φυσικά δεν υποστηρίζει κανείς μας ότι ένας παραστατικός χάρτης των Google Maps αποτελεί έγκυρο έγγραφο, αλλά έστω και με αυτό το χάρτη που κατακρίνεστε, ο φάρος της Ζουφάρας τοποθετείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και η παρατήρηση σας δεν ισχύει.

    Με τις γραφικές κατά προσέγγιση παραστάσεις των ορίων των 6 ν.μ. και της μέσης γραμμής που προστέθηκαν -όχι από μένα- δίνεται μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη συγκεκριμένη περιοχή, εικόνα που απευθύνεται σε μη εμπειρογνώμονες αναγνώστες, μια και δεν διαθέτει κανείς από μας πρόσβαση (μέσω Ιντερνέτ) στους επισήμους χάρτες των ελληνικών αρμόδιων αρχών.

    Αν, ως εμπειρογνώμον που είστε, διαθέστε καλύτερη ανάλογη παράσταση, ευχαρίστως να την αναρτήσουμε.

    @ Ανώνυμε 3 Φεβρουαρίου 2014 - 2:46 π.μ.
    Σχετικά με τα «συνεφάκια», τα Google maps είναι φωτογραφίες είτε από δορυφόρους είτε από αεροπλάνα. Έτυχε την ημέρα της φωτογράφησης να έχει «συνεφάκια» στη περιοχή.

    Φιλικά και στους δυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κρίστιαν,

    Νομίζω ότι σε ποιον ανήκει η Ζουράφα δεν έχει σχέση με το αν βρίσκεται στα Ελληνικά Χωρικά ύδατα η όχι, άλλωστε η Ζουράφα έχει δοθεί στην Ελλάδα από τις συνθήκες, το θέμα είναι τα χωρικά ύδατα που δημιουργεί η Ζουράφα!

    Το διεθνές δίκαιο λοιπόν λέει πως μπορεί οι βραχονησίδες να μην έχουν δικαίωμα σε AOZ, αλλα έχουν ξεκάθαρο δικαίωμα σε χωρικά ύδατα, κάτι που σημαίνει πως η μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μετατοπίζεται ανατολικά εφόσον αναγνωριστούν χωρικά ύδατα στη Ζουράφα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο! Για αυτό γίνεται όλος ο ντόρος από τους Τούρκους και προσπαθούν να δημιουργήσουν προηγούμενα όσον αφορά το γεγονός αυτό, γιατί ως γνωστόν οι Τούρκοι φοβούνται την επέκταση στα 12 μίλια και προσπαθούν να μας επιβάλλουν μη αναγνώριση χωρικών υδάτων στις βραχονησίδες μας, κάτι που είναι εναντια στο διεθνές δίκαιο!

    Οι Βραχονησίδες λοιπόν του Αιγαίου όχι μόνον δεν είναι αδιάφορες, αλλα είναι σημαντικότατες ως προς τον καθορισμό των θαλασσιων συνόρων και δεν είναι άχρηστες πέτρες όπως νομίζουν μερικοί η όπως θέλουν να μας πείσουν μερικοί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Αλέξανδρε
    Με ποιά συνθήκη "δόθηκε" (ονομαστικά;)στην Ελλάδα;
    Τα άλλα που αναφέρεις μου είναι προφανώς γνωστά.
    λλά εδώ πρόκειται για "ξέρα" (ύφαλος) στην οποία τοποθετήθηκε (ορθώς!) ένας φάρος για την ασφάλεια της ναυσοπλοίας. Προσωπικά δεν γνωρίζω αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως "βραχονισήδα" σύμφωνα με το παλιό και νέο διεθνές δίκαιο για τη θάλλασα.
    Φυσικά η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα έλυνε όλα τα πρόβληματα στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά πρόκειται για άλλο γενικότερο πολιτικό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με τι συνθήκη της Λωζάννης, όλα τα νησιά πλην Ίμβρου και Τενέδου και όλες οι βραχονησίδες πλην αυτών που είναι λιγότερο από τρία μίλια από τις Τουρκικες ακτές.

    Την άποψη μου εξέφρασα και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτός είναι ο στόχος, βεβαια αν προκύψει και αμφισβήτηση κυριαρχίας στην πορεία είναι για αυτούς ευπρόσδεκτη, αλλα η υπαιτιότητα θα ανήκει σε μας όπως ανήκει και σε όλες τις πριπτώσεις, εμείς τους δίνουμε χωρίς ούτε να μας ζητάνε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Κριστιαν

    Οι «Σκόπελοι» και οι «Ύφαλοι» (άρθρα 13 και 6 αντίστοιχα), που βρίσκονται μέσα στο εύρος, ή στο όριο της ΧΘ του Κράτους, μπορούν να υπολογισθούν στην μέτρηση της ΧΘ, όταν είναι χαρτογραφημένοι σε επίσημους και διεθνώς αναγνωρισμένους χάρτες ναυσιπλοΐας, ώστε το εύρος της (ΧΘ), να υπολογίζεται έξω από αυτές τις δύο γεωφυσιογνωμίες.

    (Η Ελλάδα, έχει ορίσει ΧΘ 6νμ σε ολόκληρη την Επικράτειά της, από τις ακτές του ηπειρωτικού της, αλλά και των νησιαίων και των βράχων εδάφους της, με τον Α.Ν. 230/ 17 Σεπτ.-13 Οκτ. 1936 (ΦΕΚ Α’ 450/1936). Παράλληλα, με τον Ν.Δ. 187/20 Σεπτ. 1973 (ΦΕΚ Α’ 261/1973), επιβεβαιώνεται αυτό το εύρος της XΘ των 6νμ και προβλέπεται ότι, με προεδρικό διάταγμα μπορεί το εύρος αυτό να ορισθεί και αλλιώς. Όταν η Ελλάδα κύρωσε την Σύμβαση του 1982, με τον Ν. 2321/1995 (ΦΕΚ 136 Α’), στο άρθρο 2 αυτού αναφέρει ότι επιφυλάσσεται όποτε το κρίνει, να επεκτείνει με Προεδρικό Διάταγμα, προτάσει του Υπουργικού Συμβουλίου, την ΧΘ της, έως 12νμ. Η Τουρκία από το 1995, έχει ανακοινώσει ότι η οποιαδήποτε επέκταση της ελληνικής ΧΘ πέραν των 6νμ, αποτελεί για εκείνην «Casus Belli»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θλιβερά πράγματα. Έθνος σε παρακμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνω απολυτα και επικυρωνω την κριτικη του Παυλου Γ.Φωτιου. Παραλληλα αντι για φοβιες στον κοσμο,θα τον εσπρωχνα καλυτερα να σκεφτει απο μονος του,καθε απλος πολιτης,καποια λυση που πιστευει πως θα ειναι πριν ερθει πλεον το πληρωμα του Χρονου, της συγκρου-
    σης μας με τους απογονους των μογγολων!Τον πολεμο μας τον εχουν ηδη κηρυξει, ειναι δεδομενο!Δειτε
    συμπεριφορα,εξοπλισμενοι στο εσχατο,αισθανονται κυβερνητες της Μεσογειου και ισως και του πλανιτη. Τι περιμενουμε αλλο ;
    Γιατι οχι,αφου δεν υπαρχει απο καμια αλλη πλευρα το αντιδοτο, τους χαιδευουν οι παντες, επενδυοντας στους εξοπλισμους τους παντιοτροπως.Συμφεροντα λεγονται.
    Εμεις γιατι να μην σκεφτουμε τωρα,καποιες συμμαχιες που για αλλους μεχρι τωρα λογους δεν φροντιζαμε;Ο εχθρος του εχθρου μου ειναι Φιλος μου σημερα.Εχουμε και φιλους γυρω μας.Θα πιασει και αυτους η μπορα, αρα κοινη η μοιρα!Και γιατι να μην παρουμε και μια φορα οπλα απο μη παραδοσιακους συμμαχους!Καταλαβα,δε μιλησα για μιζες; Υπαρχουν τοσες δυνατοτητες να απεμπλακουμε απο το συνδρομο του αδυναμου-στριμωγμενου πλην ομως σαφως,ψυχρεμου αποφασισμενου να κτυπησει καιρια σε κατασταση αμυνας ( σοστωτερα σε κατασταση πολιορκειας)!
    Γιατι σε καθε φτειαχτο επισοδειο αμυντικο της Χωρας μας σε αερα Θαλασσα και ξηρα να καταληγει σε μαθημα ηττοπαθειας;Και πανω απ΄ ολα γιατι να ειναι προιον δημοσιογραφιας και οχι σταση-χειρισμος ολοκληρης κοινωνιας.
    Η αποφασιστηκοτητα μας σε καθε μας ενεργεια και η τολμη μας μεσα απο καταλληλες συμμαχιες θα μας αναγεννησει! Οχι αυτη η ηττοπαθεια.
    Επιτελους ας αφησουμε τον εαυτο μας ελευθερο να σκευτει κατι για την ανασυνταξη των δυναμεων του αφου οι ταγοι ειναι ανικανοι!
    Τα υπολοιπα ταφηνω για τους αρμοδιους ειδικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν κατάλαβα καλά απο το βίντεο , το σκάφος του λιμενικού επέδειξε άριστα χαρακτηριστικά πλευστότητας.
    Επομένως, η τουρκική πλευρά την επόμενη φορά θα χρειασθεί μεγαλύτερο σκάφος για να μας......ταρακουνήσει!!
    Η ΑΠΟΤΥΧΊΑ του Τούρκου Γολιάθ ήταν πασιφανής.
    Ταπεινή μου άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό που θέλει να πεί ο κ. Φωτίου υποθέτω οτι είναι το εξής:Το οτι έχουμε χάσει μέρος της εθνικής μας ισχύος, όποιος δεν το βλέπει ή κανει οτι δεν το βλέπει οφείλει να κοίταξει με νηφαλιοτητα γυρω του, δεν πρεπει να το μετατρέψουμε σε απώλεια της νομικής ισχύος που μας προσδίδει το διεθνές δίκαιο. Το να σύρουμε τη χώρα σε ένα επεισόδιο ή πόλεμο που αναγκαστηκά θα μας έβαζε σε ένα διμερές τραπέζι επίλυσης διαφορών είναι κάτι που στην παρούσα συγκυρία πρεπει να αποφευχθεί. Το αν υπάρχουν αλλοι τρόποι αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας δεν το γνωρίζω και είναι κατι που πρεπει να μας απασχολει συνεχώς. Ομως άλλο πραγμα οι εύκολοι λεονταρισμοι του πληκτρολογίου και άλλο η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Αλέξανδρε
    Είσαι σίγουρος ότι είναι τόσο απλό;
    Φυσικά για τη ταμπακιέρα (το χάρτη) δεν μιλάς

    @ Γιώργο Καστρινό, 3 Φεβρουαρίου 2014 - 4:29 μ.μ

    >Οι «Σκόπελοι» και οι «Ύφαλοι» (άρθρα 13 και 6 αντίστοιχα), που βρίσκονται μέσα στο εύρος, ή στο όριο της ΧΘ του Κράτους, μπορούν να υπολογισθούν στην μέτρηση της ΧΘ, όταν είναι χαρτογραφημένοι σε επίσημους και διεθνώς αναγνωρισμένους χάρτες ναυσιπλοΐας, ώστε το εύρος της (ΧΘ), να υπολογίζεται έξω από αυτές τις δύο γεωφυσιογνωμίες<

    Η επέμβαση μου έγινε για το σχόλιο του κ. Φωτίου σχετικά με την εγκυρότητα του χάρτη που αναρτήθηκε στην αρχή του άρθρου. Με τα «μπορούν» και τα «επίσημους και διεθνώς αναγνωρισμένους χάρτες ναυσιπλοΐας», το τι μπορεί να πράξει η Ελλάδα βάσει των δικών της νόμων και το «Casus Belli» δεν γίνεται τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα. Λόγια για να αγαπιόμαστε…

    Είναι η δεν είναι μια ρεαλιστική αποδεκτή παράσταση αυτός ο χάρτης. Υπάρχει κανένας καλύτερος;

    Ο ένας μου λέει «η παράσταση είναι άκυρη», ο άλλος μου μιλά για τη Λωζάννη και ο τελευταίος για το Casus Belli. Εεε αγαπητοί φίλοι, ζητώ συγγνώμη για την αγένεια μου αλλά άκρη δεν βγαίνει με τέτοια θολούρα για ένα απλό θέμα.

    Μου θυμίζει τον μόλις διορισμένο ΥΠΕΞ τη νύκτα των Ιμίων που ζήτησε από τους υπάλληλους του υπουργείου το χάρτη και τις συνθήκες της προσκόλλησης των νησίδων στον εθνικό κορμό το 1947.
    Τα έγγραφα δεν βρέθηκαν και ο ίδιος τα ζήτησε από το ιταλικό ΥΠΕΞ, για να φανεί τελικά αυτό -που μάθαμε μετά από μια εβδομάδα και το πέρας των εχθροπραξιών- ότι όντως τα Ίμια είναι ελληνικά με χαρτί και σφραγγίδα.


    Οι Έλληνες έχουν τη τύχη και το προνόμιο να κατέχουν το καλλίτερο οικόπεδο του πλανήτη -αυτό που λένε φιλέτο- άλλα αν κάποιος τρίτος το αμφιβάλει, δεν είναι σε θέση να το αποδείξουν αμέσως… και έτσι είναι και για τα περισσότερα οικόπεδα, ας μη μιλήσω για το περιβόητο κτηματολόγιο.

    Οι εποχές άλλαξαν.
    Όταν ήρθα στην Ελλάδα το 1970 η έκφραση «Τούρκος ψαράς» προκαλούσε γέλιο. Τα φερόμενα ως τουρκικά παράλια ήταν άδεια από κτίσματα και κατοικίες. Που και που, αερά, ένα σπίτι, τα αρχοντικά σπίτια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με το όνομα του ιδιοκτήτη, και από μέσα 50 Τουρκαλάδες με τα παιδιά ξυπόλυτα και το κεφάλι ξυρισμένο. Όλοι τους το βλέμμα προς τη Δύση, προς τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο.

    Σήμερα, η Τουρκία, όπως και η αδελφή της χώρα, η Γερμανία αλλά αυτή από την εποχή του Βίσμαρκ, αναζητά ζωτικό χώρο για επέκταση. Και το κάνουν και οι δύο με αρκετή προετοιμασία, συνέπεια και εργασία. Τίποτα δεν αφήνεται στη τύχη.
    Πολύ καλά τα περιγράφει ο Σάββας στο άρθρο του, οι ανύπαρκτοι Τούρκοι ψαράδες πριν από 20 χρόνια ομιλούν σήμερα περί δικαίου της θάλασσας… και εμείς δεν είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε έναν χάρτη που να εξηγεί γιατί έχομε δίκιο, έστω και για τον εαυτό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ε ρε που καταντησαμε εκει που κτυπουσαμε την πορτα της αγκυρας πριν 90 χρονια να τα χουμε χαμενα για κατι βραχακια στο πουθενα

    Δ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κριστιαν εγώ δε διαφώνησα με το άρθρο και τα σχόλια μου στοχεύουν στο να ενισχύσουν τη σοβαρότητα του ζητήματος και όχι να την μετριάσουν ενώ την απραξία της ελληνικής κυβέρνησης την καταδικάζω απερίφραστα. Εκείνο που έχω να σχολιάσω για τον χάρτη είναι πως ο χάρτης παρουσιάζει τα τουρκικά χδ να είναι 12 μίλια! Κατά τα άλλα η Ζουραφα ανήκει σε μας με τη βούλα αν κάποιος αμφισβητεί το γεγονός αυτό θα πρέπει να πάρει και την κατάλληλη απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Αλέξανδρε
    Θα με κουφάνεις νυκτιάτικα!
    Ο χάρτης παρουσίαζει και τα τουρκικά χδ στα 6 ναυτικά μίλια, δες το λίγο πιο προσεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τήν ώρα που εμείς μιλάμε για τους Τούρκους ψαράδες, η Τουρκική πλευρά δομεί την θέση της με διεθνές συνέδριο στην ΤΡΑΠΕΖΟΎΝΤΑ για την αλιεία , ενώ λανσάρει και ένα καταπληκτικό βίντεο με ΠΟΝΤΙΑΚΟΎς ΧΟΡΟΎΣ απο την περιοχή.
    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, Τούρκοι-Νιγηριανοί-Αιγύπτιοι-Ιταλοί-Μαυροβούνιοι.......
    περισσοτερα εδώ και ευχαριστώ:
    http://combatraining.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΕπΑνέρχομαι για να θυμίσω ότι εδώ και μερικά χρόνια, τα Ελληνικά ΜΜΕ καθώς και η Ελληνικη πολιτεία , σύσσωμη, ασχολούνται με την ΑΛΊΕΥΣΗ και των τελευταίων οικονομικών αποθεμάτων του τυπικού Ελληνα φορολογόμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πάντως γραφει 12 ναυτικά μίλια Τουρκίας, τι μας ενδιαφέρει εμάς αυτό?

    Αλλα ναι τα πράγματα είναι πολύ απλά!

    Η Συνθήκη της Λωζάννης μας δίνει ξεκάθαρα τον ύφαλο, βραχονησίδα όπως θέλετε πείτε το!

    Από εκεί και μετά, η βραχονησίδα η ύφαλος βρίσκεται εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, που προέρχονται από τη Σαμοθράκη ακόμα και αν αυτά είναι 6 μίλια. Αυτό σημαίνει πως η Ζουράφα έχει σίγουρα δικαίωμα χωρικών υδάτων!

    Αυτό λοιπόν είναι απλό και αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο ελληνικό ώστε επιτέλους να ορίσουμε τα "θαλασσια" σύνορα μας με την Τουρκια! ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ στα 12 ναυτικά μίλια όπως ορίζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Alexandros
    Επάνω, περίπου στο κέντρο γράφει "6 νμ" με δυο κίτρινα βέλη, το προς τα κάτω για τα 6 νμ των ελληνικών χδ και το δεξί οριζόντιο για τα 6 νμ των τουρκικών χδ που εμφανίζονται με κόκκινη έντονή γραμμή.

    Γιατί δεν "μας" ενδιαφέρουν τα 12 νμ των τουρκικών χδ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μελετώ την εργασία του Ταξιάρχου ε.α. Χρήστου Μηνάγια, "Η Γεωπολιτική Σρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας", Εκδόσεις Τουρίκη, Αθήνα 2010, και φρίττω ....!

    Πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι εξακολουθούν να ¨κοιμίζουν" τον Ελληνικό Λαό με τον μύθο της διαβόητης "Ελληνοτουρκικής Φιλίας".

    Αν ήταν μόνον η Ζουράφα .......!

    Αυτοί οι άτιμοι εξ ανατολών γείτονες, δόλιοι και υπουλότατοι, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ Γκίνες, με την θρασύτητα, την αναίδεια, την επιθετικότητα και την επιμονή τους να επιζητούν την επέκτασή τους - ανοικτά - εις βάρος της χώρας μας!

    Καιεμείς "άδωμεν" τρώγοντας κουτόχορτο, ψηφίζοντας ανθρώπους τελείως χωρίς αναστολές για κυβερνήσουν.

    Δεν έφθασαν οι Βάσεις που όλο έφευγαν και όλο έμεναν, το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", έφερε τα Ολοκληρωμένα Μεσογειακά Προγράμματα και τόσα "Πακέτα" που φαγώθηκαν για να πλουτίσουν λίγοι και να φτωχήνουν πολλοί!

    Σήμερα έπρεπε να υπάρχη στην χώρα μας ένα άριστο οδικό (χωρίς διόδια) και σιδηροδρομικό δίκτυο, Παιδεία, λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και πρωτοφανής οικονομική ανάπτυξη.

    Αντ' αυτού, βρισκόμαστε χρεοκοπημένοι και τελειως κατεστραμένοι, έρμαιοι της τουρκικής βουλιμίας.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητοί συσχολιαστές, καταρχάς ευχαριστώ για την προσοχή που δώσατε στον σχολιασμό μου.
    Δεν θα πάρω από τη αρχή το ζήτημα γιατί όντως η παρέμβαση του skal που διαρρήδην τοποθετεί κατά την άποψη του κατηγορηματικά και μιας δια παντός το ζήτημα της αναρτήσεως ως φρόνιμη κίνηση θέλει να καταδείξει....ακριβώς εκείνα που επισήμανα ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν, ειλικρινώς δεν το περίμενα - προσωπικά - από τον Σάββα (και ξέρει πολύ καλά γιατί).

    Ένα δεύτερο σημείο που θα σημειώσω είναι ότι - πέρα από την με ηπιότητα ειρωνική διάθεση του - ο "Κρίστιαν" με ενημερώνει πως έχει - Ορθώς μετρήσει την απόσταση της Ζουράφας από το ακρ. Άγκιστρο να είναι όπως αναφέρθηκε στην παρατήρηση μου μέσα στην ΧΘ της Σαμοθράκης οπότε ως "Σκόπελος" η Ζουράφα- γιατί δεν είναι Βράχος ούτε Ύφαλος - ορθώς έχει περιληφθεί στην ΧΘ μας και με την αναγνωρισμένη σε διεθνείς και αναγνωρισμένους ναυτιλιακούς χάρτες χαρτογράφηση και "σήμανση" του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την μέτρηση της ΧΘ μας έξω από τον Σκόπελο Ζουράφα.
    Αυτά και προς αποκατάσταση κάποιας συζητήσεως περί της Συνθήκης της Λωζάνης, που δεν έχει καμία εφαρμογή στην τύχη των Σκοπέλων, αλλά μόνο των Βράχων και των Νησιών που εάν βρίσκονται πέρα από τα 3νμ από τις ακτές της Τουρκίας δεν νομιμοποιείται να ασκεί κυριαρχία, αφού έχει παραιτηθεί με βάση το γράμμα και το πνεύμα της ανωτέρω Συνθήκης Ειρήνης του 1923 (σημειωτέον αυτή είναι ακριβώς και η νομική κατάσταση των "Ιμίων").

    Συνεπώς μετά τα παραπάνω "Κρίστιαν" πολύ ορθώς η απόσταση της Ζουράφας είναι μέσα στην ΧΘ μας όπως και μέσω του (ας πούμε αναξιόπιστου για την μαθηματική ακρίβεια του) Google, υπόλογίσατε. Εκείνο όμως που εγώ σημείωσα είναι ότι ο χάρτης που έχει αναρτηθεί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για όσους ξέρουν να τους διαβάζουν επειδή και το τονίζω ξανά: "οι σκιασμένες με χρώματα άλλες περιοχές, πλην του ορίου των 6νμ είναι παραπλανητικές γιατί ΔΕΝ ισχύουν"
    Μπορεί να αποτελούν σχεδιασμένες αποστάσεις αλλά ΜΟΝΟΝ για την περίπτωση του "χάρτη" μελέτης.

    Κατά συνέπεια δεν βλέπω γιατί ο σχολιασμός μου επί του χάρτη που έχει αναρτηθεί, δεν είναι ακριβής.

    Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την προσοχή που δώσατε στις παρατηρήσεις και τις σκέψεις μου, καθώς και εκείνους που είχαν τη καλοσύνη να ερμηνεύσουν με καλή διάθεση και αντικειμενικά όσα είχα επισημάνει.
    Από την άλλη χαίρομαι πως πολλά στοιχεία και παρατηρήσεις φίλων συσχολιαστών, έχουν γραφεί με την αυτούσια νομική γλώσσα και διεθνοδικαιϊκή περιγραφή που έχω χρησιμοποιήσει εδώ και δεκαετίες σε σχολιασμούς και αναρτήσεις μου πάνω στα εθνικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παύλο
    όταν κυκλοφορεί ένα βίντεο, με μια τουρκική ακταιωρό να παίζει όπως η γάτα με το ποντίκι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, και όταν ένας Τούρκος ψαράς κάνει δηλώσεις ως διεθνολόγος, οφείλουμε να αναδείξουμε το θέμα.
    Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, γιατί αυτοί θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κύριε SKAL,

    Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα και εγώ.

    Δηλαδή ορθώς κάμνει το Ιστολόγιο με τους Συνεργάτες του, και ενημερώνει τους Έλληνες, σχετικά με την τουρκική πανουργία και επιθετικότητα.

    Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν πως σκέπτονται και ενεργούν οι εξ' ανατολών γείτονες.

    Δεν είναι σωστό, να παραμένει ο Ελληνικός Λαός τυφλός από άποψη ενημέρωσης, επειδή έτσι έδοξε στα ΜΜΕ και μερικούς άλλους (δεν επεκτείνομαι) οι οποίοι επιμένουν να τον "ταϊζουν με ανοησίες" περί "Ελληνοτουρκικής Φιλίας" και να τον παραπληροφορούν συστηματικά!

    Πάντως οι Τούρκοι, για να αναφερθούμε στην ουσία του θέματος, - {όπως αναφέρουν και οι κκ. αείμνηστος Ιστορικός Γιάννης Πικρός ("Τουρκικός Επεκτατισμός") και ο Καθηγητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Δρ. Μούρτος ("Τουρκία Το Ενστολο Κράτος")} -, θεωρούν πως ότι αφορά και συμφέρει το Τουρκικό Κράτος, βρίσκεται υπεράνω Διεθνών Συμβάσεων και Συμφωνιών καθώς είναι ανώτερο του Διεθνούς Δικαίου.

    Τότε κατά τους Τούρκους ισχύει ,... "Το Δίκαιο του Τούρκου" (Droit du Turk*).

    Ευμένης Καρδιανός

    ΥΓ. Στο ίδιο συμπέρασμα για την άποψη των Τούρκων καταλήγει και ο κ. Χρήστος Μηνάγιας.

    * Τα Γαλλικά μου είναι χάλια, συγνώμη Κριστιάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ευμένη,

    Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πως σκέπτονται και ενεργούν οι εξ' ανατολών γείτονες και μάλιστα πολύ καλά. Όμως, έχουν πεισθεί ότι δεν είμαστε ικανοί να τους αντιμετωπίσουμε, ούτε πολιτικά, ούτε (προπαντός) στρατιωτικά.

    Έχουν ακόμη πεισθεί ότι καλύτερα να ... "γυρεύει κανείς την δουλειά του από τέτοιες φασαρίες", έστω κι αν δίνει λίγο ποπούλη. Η σημίτιος εθνομηδενιστική λογική βρήκε απήχηση.

    Βλέπεις, το φρόνημα του λαού εξαρτάται από την ηγεσία του και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί. Άλλο το 1940 και άλλο το 2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γιωργος Καστρινος
    ``Ομως άλλο πραγμα οι εύκολοι λεονταρισμοι του πληκτρολογίου και άλλο η πραγματικότητα.``
    3 Φεβρουαρίου 2014 - 10:29 μ.μ.

    Ο Skal
    ``Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, γιατί αυτοί θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.``
    ...οταν ενας τουρκος ψαρας ως διεθνολογος κανει δηλωσεις μονο στην γλωσσα του,δεν θα επρεπε να υπηρχαν απο κατω στα ελληνικα γραμμενα για πιο πραγμα μιλαει;

    Eιμαι της γνωμης πως η πλεοψηφια του λαου μας ειναι κολλημενη με τα ματια στο γυαλι των midia με αποτελεσμα να εχει χασει την πραγματικοτητα.Αυτο συντελειται εδω και πανω απο 30 χρονια!Αυτη ειναι η μονιμη ευκολη απασχοληση,παραγωγη μας,τροπος ζωης μας και βαλε...
    Επιτελους ας ξεκολλησουμε και ας ερθουμε σε επαφη με την πραγματιοκοτητα!Ας σταματησουμε να κρινουμε εκ των προτερως την εκβαση των πραγματων και ας δοκιμασουμε και εν αναγκη ας πατησουμε και την σκανδαλη οταν χρειαστει ! Τι δηλαδη,πιστευετε σε ελληνοτουρκικη φιλια;

    Για τον skal:
    ...οταν ενας τουρκος ψαρας κανει δηλωσεις ως διεθνολογος, δεν θα επρεπε τουλαχιστον με ελληνικους υποτιτλους να μαθει ο ελληνας πολιτης που θα κληθει να βγαλει τα καστανα απ τη φωτια.....να γινει μια μεταφραση στα λεγομενα του;Κριμα που ειμαστε κολλημενοι και μεις στο γυαλι!
    Προχειροτητα οπως παντα !



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητέ Nativist

    Οπωσδήποτε, μετρά η ηγεσία η οποία οφείλει να στέκει στο ύψος της. Τέτοια αποφασιστική για τα συμφέροντα της χώρας μας και ικανή ηγεσία, απουσιάζει στην Πατρίδα μας από την εποχή που εξέπνευσε ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος.

    Πιστεύεις αλήθεια ότι η μέση Ελληνίδα ή ο μέσος Έλλην γνωρίζει τι συμβαίνει τριγύρω του;

    Εγώ αμφιβάλλω πολύ γι’ αυτό.....!

    Για ρώτησε κάποιον π.χ. που βρίσκεται η ...... «Ζουράφα»(!) και θα δεις τι απάντηση θα πάρης!

    Πιστεύεις αλήθεια ότι οι σημερινοί πολιτικοί, ..... ας τους πούμε άνδρες ( .. διότι η ύπαρξη βιολογικών γνωσισμάτων δεν είναι επαρκής!), ενδιαφέρονται σοβαρά για τα συμφέροντα της Ελλάδος;

    Πρόσφατο είναι το επεισόδιο με έναν κήνσορα της πολιτικής σκηνής, εκ Κεφαλληνίας καταγόμενο, ο οποίος πιάστηκε επ' αυτοφόρω κλέπτων οπώρας.

    Δυστυχώς, δεν υπάρχει «Εθνική Στρατηγική» όπως αυτή περιγράφεται στο Εγχειρίδιο του Ελληνικού Στρατού Ξηράς «ΕΕ 100-1 Επιχειρήσεις».

    Εθνική Στρατηγική, είναι η επιστήμη και η τέχνη της αναπτύξεως και χρησιμοποιήσεως των πολιτικών, οικονομικών και ψυχικών δυνατοτήτων ενός Έθνους, καθώς επίσης και των Ενόπλων Δυνάμεών του εν καιρώ ειρήνης ή πολέμου, με σκοπό την εξασφάλιση Εθνικών Αντικειμενικών σκοπών ... κ.τ.λ.

    Οι ταγοί μας, ούτε είχαν ούτε έχουν χαράξει κάποια Εθνική Στρατηγική. Ούτε νομίζω ότι θέλουν να υπάρχει κάποιο δόγμα Εθνικής Στρατηγικής το οποίο να τους δεσμεύει.

    Ψυχικές Δυνατότητες Με το μεταπολιτευτικό μένος εναντίον παντός «Εθνικού» το οποίο το ταυτίζουν οι ψευδοαριστεροί της κονόμας με φασισμό, καθώς και των ΜΜΕ ρεπούσιες παρεμβολές από παντού, ούτε και αυτή επιτρέπεται.

    Υπάρχουν βέβαια μερικές φωνές, όπως το παρόν Ιστολόγιο και άλλα Μέσα Ενημέρωσης που αγωνίζονται τον αγώνα τον καλόν, πέραν αυτού όμως όλοι, μα όλοι κοιτούν το άμεσο οικονομικό συμφέρον και αναλόγως πράττουν. Τουλάχιστον έτσι νομίζουν!

    Οικονομικές Δυνατότητες Οι γάλλοι λέγουν “L’ argent fait la guerre” ήγουν «Το Χρήμα κάμνει τον Πόλεμο» οι δε Γερμαναράδες λέγουν “Geld ist Macht und kein Geld ist Ohnmacht” ήγουν «Το Χρήμα είναι Δύναμη και το κανένα Χρήμα είναι Λιποθυμία».

    Εμείς ότι χρήμα είχαμε, καταχρεωθήκαμε και το δώσαμε, μέσω Άκηδων και λοιπών καθαρμάτων, για να μην πάρομε αυτά που χρειαζόμασταν.

    Ίσως διότι οι τιποτένιοι που μας κυβερνούσαν, ......είχαν διαβάσει τον Κονδύλη (Θεωρία του Πολέμου) και θεωρούσαν πως ότι και να κάμουμε θα πάει χαμένο, οπότε ...... ας φτιαχτούνε τουλάχιστον αυτοί και τα τρισέγγονά τους να μην πάνε χαμένα τα χρήματα.......

    Όχι, δεν πιστεύω ότι οι φουκαράδες οι Έλληνες γνωρίζουν τι συμβαίνει στον περίγυρό τους.

    Your obedient servant

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φίλε Ευμένη,

    Ο μέσος Έλληνας μπορεί να μην γνωρίζει πού είναι η Ζουράφα, αλλά γνωρίζει τις διαθέσεις των γειτόνων, όλως γενικώς και αορίστως. Αμφιβάλλω αν υπάρχει Έλληνας που να μην ξέρει για τις τουρκικές βλέψεις και ορέξεις εις βάρος μας. Η Ζουράφα είναι μία λεπτομέρεια.

    Έγραψα επίσης για τον ηττοπαθή τρόπο του σκέπτεσθαι, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί και από τους πολιτικούς στον λαό, κάτι πολύ σημαντικό.

    Τίποτε άλλο. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Φίλε Nativist,

    Αν κρίνουμε από τον τελευταίο Καραμανλή τον Βραχύ όπως τον αποκαλεί ο Καθηγητής κ. Γιανναράς, καθώς και το «Γιωργάκη» (που εκτέλεσε συμβόλαια, εκτελώντας εμάς!), έχεις απόλυτο δίκαιο.

    Ένας αείμνηστος πλέον γηραιός φίλος μου, είχε εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον οι διάφοροι γόνοι πολιτικών, έχουν πράγματι σπουδάσει σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής ή υπήρξαν απλά Ακροατές Σπουδαστές για κάποιο χρονικό διάστημα.
    Ο Κωστάκης φέρεται πως είχε μελετήσει τα πεπραγμένα του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και πως είχε συγγράψει κάποια πραγματεία σχετική με τις επιδιώξεις του στα Ελληνοτουρκικά.

    Δεν έχω διαβάσει μια τέτοια πραγματεία του Κωστάκη.

    Βλέπω όμως τον άνθρωπο, τον οποίο είχαν «φουσκώσει» οι image makers, καθώς και την στάση, τις κινήσεις και τις χειρονομίες του, όταν έβγαζε λόγους. Θυμάμαι δε πως έσπασε το πόδι του, όταν προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως αθλητικό τύπο.

    Για τον άλλο δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Εκτελούσε συμβόλαια. Για τον λόγο αυτόν ο Husein Barak Obama του είπε μετά την συνάντηση της Νίκαιας : –Καλά τα πήγες!

    Και το Γιωργάκη είπε στον Βενιζέλο (νομίζω) που τον συνάντησε στο αεροπλάνο: – Καλά τα πήγαμε! Και κατόπιν το έριξε στον ύπνο!

    Δεν μπορεί να μην γνώριζε τι έκανε; Τόσο άσχετος δεν είναι ούτε δεν ήταν ποτέ του!

    Λοιπόν τι περιμένουμε από τέτοιους «ηγέτες»;

    Αντεύχομαι και εγώ να είσαι καλά και ..... να σχολιάζεις πάντα προσφυώς.

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τυχαία μόλις σήμερα διάβασα το άρθρο και τη σχετική συζήτηση. Έστω και καθυστερημένα να διευκρινίσω κάποιες λεπτομέρειες.

    Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι απλώς μια εικόνα κι όχι χάρτης με ότι σημαίνει αυτό. Η ακρίβεια της αποτύπωσης και των συμπερασμάτων προφανώς έγινε με όσα διαθέσιμα μέσα υπήρχαν για να δείξουν κάποια διαφορετικά σενάρια σε κάποια σχετική συζήτηση. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επιλογή ακριβούς στίγματος της Ζουράφας και στην ασυμφωνία των δημοσιευμένων συντεταγμένων που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο.

    Υπάρχει το 40ο 28’24,50’’ N - 25ο 49’34,50’’E που βρίσκει κανείς εδώ αλλά συνηθέστερα βρίσκει κανείς το 40ο 28' 23'' 25ο 50' 18'' όπως πχ εδώ. Το δεύτερο στίγμα βρίσκεται ~0,57νμ ανατολικότερα από το πρώτο που είναι και η διαφορά που συζητιέται, για το εάν δηλαδή είναι ~5,82νμ ή ~6,38νμ από τη Σαμοθράκη που καθορίζει αν ο σκόπελος είναι εντός ή εκτός των υφιστάμενων ΕΧΥ εύρους 6νμ που καθορίζει με τη σειρά του για το εάν μπορεί να υπολογισθούν ή όχι ΕΧΥ σε αυτήν. Άλλοι πάλι δεν θέλουν καν να διαβάζουν περί σκοπέλου ή ξέρας παρά μόνο για νησί.

    Από σχετική αναζήτηση δεν βρέθηκε εικόνα ή και συντεταγμένες από ναυτικό χάρτη διεθνώς αναγνωρισμένο ή μη. Το κριτήριο επιλογής του ενός από τα δύο στίγματα δεν ήταν η συχνότητα αναφοράς που θέλει τη Ζουράφα εκτός ΕΧΥ Σαμοθράκης αλλά η προσπάθεια διασταύρωσης και επιβεβαίωσης από τις δορυφορικές εικόνες. Το GoogleEarth δεν βοηθάει όπως αναφέρθηκε ήδη, υπάρχει όμως και το Terraserver και το FlashEarth στις εικόνες των οποίων το πρώτο στίγμα που θέλει τη Ζουράφα στα ~5,82νμ εμφανίζεται μόνο θάλασσα, αντίθετα με τις εικόνες στο δεύτερο στίγμα. Η δε ακρίβεια των μετρήσεων στο GoogleEarth ειδικά για αποστάσεις της τάξεως 6-7νμ δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν σφάλμα της τάξης του 0,5-1νμ. Εμπειρικά παίζοντας με GPS και GoogleEarth το σφάλμα είναι τάξης λιγοστών δεκάδων μέτρων κι όχι χιλιομέτρων.

    Ο Κριστιαν δεν ξέρω τι είδε και μέτρησε στο GoogleEarth, υπάρχουν κάποια placemarks και φωτογραφίες αλλά νομίζω ότι δεν φαίνεται με βεβαιότητα ότι η Ζουράφα είναι εκεί. Ως λεπτομέρεια θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή να επιβεβαιωθεί το ακριβές στίγμα. Παλαιότερα δε η Ζουράφα ήταν από όσο διαβάζω νησίδα πολύ μεγαλύτερης έκτασης που η διάβρωση την μετέτρεψε ουσιαστικά σε σκόπελο κρίνοντας από τις πρόσφατες αναφορές και φωτογραφίες. "Σκόπελο" τη χαρακτηρίζει και ο κος Φωτίου, χρήσιμα κι άκρως ενημερωτικά άρθρα και σχόλια του οποίου έχω διαβάσει επανειλημμένα στο διαδίκτυο.

    Διατυπώθηκε επίσης η απορία σχετικά με την απεικόνιση των 12νμ από τις τουρκικές ακτές. Η εξήγηση είναι απλή, στα διαφορετικά σενάρια που απεικονίζει η εικόνα είναι κι εκείνο που αποδεικνύεται πως η Ζουράφα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βρεθεί εντός τουρκικής θαλάσσιας ζώνης, χωρικών υδάτων ή υφαλοκρηπίδας ακόμα κι αν δεν επεκταθούν τα ΕΧΥ από τα 6νμ και επεκταθούν τα ΤΧΥ στα 12νμ, ακόμα κι αν αγνοηθεί η Ζουράφα ως σημείο βάσης για υπολογισμό υφαλοκρηπίδας, ακόμα κι αν δεν της αναγνωριστεί δικαίωμα ΧΥ (αν όντως βρίσκεται εκτός ΕΧΥ 6νμ Σαμοθράκης). Σε κανένα λοιπόν σενάριο, ακόμα και στο δυσμενέστερο η Ζουράφα δεν μπορεί να βρεθεί εντός τουρκικής ζώνης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράλληλα απεικονίζει και το όφελος από την αμοιβαία επέκταση ΧΥ με και χωρίς υπολογισμό της Ζουράφας.

    Αυτά αποτυπώνει η εικόνα, έτσι όπως τη διαβάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.