3/9/13

Ατιμωτικές ποινές για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος στην αρχαία Σπάρτη

Η ολιγανθρωπία  την οδήγησε στην καταστροφή
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Η Ελλάς, αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, τέτοιο που οι κυβερνώντες αντί να το αναγάγουν σε μέγα εθνικό θέμα, σιωπούν, κωφεύουν και το προσπερνούν. Η συνεχόμενη γήρανση του πληθυσμού, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, όπως συνέβη με  την ολιγανθρωπία στην Αρχαία Σπάρτη, και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το μέγα αυτό πρόβλημα οι Λακεδαίμονες...
Απο την εποχή των Μηδικών πολέμων, ο πληθυσμός της Σπάρτης εμειούτο  σταδιακώς. Και τα μετέπειτα δεινά των Λακεδαιμονίων οφείλονται εν πολλοίς στην ολιγανθρωπία, που οδήγησε στην καταστροφή της πόλεως. Το δημογραφικό πρόβλημα  παρουσιάζεται  έντονα μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών  όπου έπεσαν οι τριακόσιοι και ο Λεωνίδας. Τότε αριθμούσαν 8.000 ψυχές ελεύθερων πολιτών και παρουσίαζαν έναν ζώντα οργανισμό, πειθαρχημένο και ετοιμοπόλεμο. Μετά τους Μηδικούς πολέμους, το 371 π.Χ. έφθασαν να είναι μόνο 1.500! Την εποχή του Αριστοτέλους, ο αριθμός τους μειώθηκε στους χίλιους και επι ΄Αγιδος, περί το 245, μετρήθηκαν μόνο 700 Σπαρτιάτες που ζούσαν στους πρόποδες του Ταϋγέτου.
Το μεγάλο αυτό πρόβλημα, ανάγκασε τους Σπαρτιάτες να νομοθετήσουν αυστηρούς νόμους, να λάβουν σκληρά μέτρα, που απέβλεπαν στην αντιμετώπιση του, όπως ήταν η καταδίωξη  και τιμωρία όσων δεν ενυμφεύοντο. Η αγαμία ήταν λοιπόν έγκλημα για το επίσημο κράτος, αφού απο τον γάμο θα γεννιούνταν χρήσιμα και γενναία παιδιά που θα στήριζαν την πόλη και θα συνέχιζαν την παράδοση, ενώ αποστολή της γυναίκας ήταν να γεννήσει γερά και γυμνασμένα παιδιά.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι νέοι έπρεπε να νυμφεύονται κατά την ακμή της ηλικίας τους. Ο νομοθέτης όρισε οτι οι άνδρες θα πρέπει μέχρι τα 30 τους να έχουν νυμφευθεί και οι κοπέλες μέχρι το 20ό έτος θα πρέπει να έχουν παντρευθεί. Οι  παραβάτες του νόμου  ετιμωρούντο απο τους Εφόρους με την λεγόμενη «γραφή αγαμίου». Δηλαδή, εστερούντο του δικαιώματος ψήφου και δεν μπορούσαν ισοβίως να καταλάβουν δημόσια θέση. Πέραν τούτου, οι παραβάτες περιφρονούντο και ελοιδωρούντο απο όλους, και κατά την γεροντική ηλικία δεν ετύγχαναν του δέοντος σεβασμού.
Κάποτε ενας νεαρός Σπαρτιάτης δεν ηγέρθη προ του ενδόξου στρατηγού Δερκυλίδα, που ήταν άγαμος και  του εδήλωσε οτι δεν υποχρεούται να έχει σεβασμό προς άνθρωπο, που δεν θα αποκτούσε τέκνα, ώστε αυτά κάποτε να απονείμουν σ΄αυτόν, τον ανάλογο σεβασμό.
Οι Έφοροι δεν τιμωρούσαν μόνο την αγαμία αλλά και την κακογαμία. Ο Σπαρτιατικός Νόμος θεωρούσε κακογαμία την σύναψη γάμου ανδρός μετά γυναικός  η οποία θα ήταν κατωτέρα του ανδρός ως προς την σωματική διάπλαση και απο απόψεως γένους και φυλής. Η αυστηρότητα των Εφόρων δεν περιοριζόταν μόνο στους πολίτες, έφτανε ακόμα και στους βασιλείς!  Ο Λεωνίδας Β΄, εξέπεσε της βασιλείας, επειδή συνήψε γάμο με ξένη, ενώ ο Αρχίδαμος καταδικάσθηκε σε πρόστιμο επειδή η σύζυγός του βασίλισσα, ήταν μικροκαμωμένη: “ Αρχίδαμον τον βασιλέα εζημίωσαν ( οι Εφοροι) χρήμασιν, οτι μικράν το μέγεθος γυναίκα γάμω λαβείν υπέμεινεν επειπόντες ως ού βασιλέας, αλλά βασιλίσκους παρασχείν αυτοίς διενοείτο”.
Οι Έφοροι  τιμωρούσαν ακόμα με την λεγόμενη “γραφή οψιγαμίου”  και τους ανύπαντρους όπως προέβλεπε ο Νόμος. Ακόμα, ετιμωρούντο όσοι παντρεύονταν δυό φορές, εκτός και αν η πρώτη γυναίκα ήταν στείρα καθώς και όσοι χωρίς λόγο εγκατέλειπαν την σύζυγό τους. Σημειωτέον, οτι ο στρατηγός Λύσανδρος τιμωρήθηκε γιατί εγκατέλειψε την  γυναίκα του, για να νυμφευθεί μίαν άλλη, ωραιότερη απο την πρώτη.

Ατιμωτικές ποινές σε αγάμους

Στην αρχαία Σπάρτη  υπέβαλαν στους αγάμους και άλλες ατιμωτικές ποινές, όπως την στέρηση του δικαιώματος να παρακολουθούν γυμνικούς αγώνες και άλλα δημόσια θεάματα και επι πλέον υπόκειντο στην πομπή. Τι ήταν η πομπή; Εν καιρώ χειμώνος, οι άγαμοι περιήρχοντο εντελώς γυμνοί την αγορά περπατώντας κυκλικά και τραγουδώντας. Στο τραγούδι έλεγαν οτι δικαίως υφίστανται την τιμωρία αυτή επειδή παραβίασαν τους νόμους της πατρίδος των. Τέλος οι άγαμοι υφίσταντο άλλον έναν εξευτελισμόν. Σε κάποια γιορτή, οι γυναίκες της Σπάρτης τους ράπιζαν και τους κακομεταχειρίζοντο για να τους αναγκάσουν  έτσι να νυμφευθούν !…
*το άρθρο δημοσιεύτηκε στην  εφημερίδα Real News



Λεζαντa φωτογραφιas:  1) Έτοιμος ο σπαρτιάτης πολεμιστής αποχαιρετά γυναίκα και παιδιά για τον πόλεμο  

4 σχόλια:

  1. Και λοιπον??? Ποιος μπορει σημερα να τεκνοποιησει ανω του 1??? Ειναι αυτο πραξη αγαπης ή σαδισμος. Δεν ειναι προφανες ποιο μελλον επιφυλασσεται στη νεα γενια??? Γιατι δεν ειναι δικαιον να σας εκδικηθει λοιπον με αποχη απο την τεκνοποιιαν??? Σε τι μπορει να προσδοκα για τα παιδια της ή παιδι της. Ουτε ενα ακινητο πλεον δεν θα μπορει να τους αφησει, ασε το κοστος της εκπαιδευσης και της υγειας. ΓΙΑΤΙ πρεπει κανεις να το κανει??????? Αν θελει παιδια η ελληνικη ηγετις ταξις ας κανει αυτη και αν δεν φτανουν ας εισαγαγει στη χωρα ΜπαγκλαντεισιανοΠακιστανοΑιγυπτιους. Κερδη δεν θελει??? Αυτα θα τα εχει. Βεβαια σε καποιο σημειο η αποικοι να διεκδικησουν την ηγεσια και το πιθανοτερο να τους κοψουν το λαιμο. Χωρια που καπου στο μελλον θα ακουγεται κατω απο τα ερειπια του Παρθενωνα η φωνη του μουεζινη να καλει τους πιστους σε προσευχη 5 φορες την ημερα. Αυτη θα ειναι η εκδικηση της ελληνικης νεολαιας, εστω και εκ του ταφου. Αυτη αξιζει σε αυτο το εκτρωμα των ημετερων και απατεωνων που λεγεται ελληνικο κρατος. Οι λιγοι μορφωμενοι που θα καταφυγουν παλι στη διασπορα ισως αποτελεσουν τη μαγια για μια νεα αρχη, αν και χλωμο το βλεπω (αφομοιωνεται ο ελληνας-δεν ειναι σαν τον Εβραιο). Τι δεν καταλαβατε??? Πιστευεται πως ο νεος θα παει να βαλει το κεφαλι του στο τραστο για τα γεωπολιτικα παιχνιδια των ισχυρων? Οχι βεβαια... Και που το εκανε στο παρελθον ποιο ηταν το αποτελεσμα??? Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΤΑΓΟΥΣ!!!! Εχει επιτιμιον η προδοσια ξερετε.....

    Εν κατακλειδι, δεν ειναι διατεθειμενος ο νεος να τον κοροιδευουν ασυστολα και να μη βρει μια σοφιστικε μεθοδο αντιδρασης. Για μας που παρηλθον τα ετη δεν εχει καμμια σημασια τι θα συμβει. Με αποστροφη και αηδια βλεπουμε τα παχυσαρικα συνηθως ανθρωπαρια, να αφοδευουν λεκτικως στα βοθροκαναλα του κοινωνικου εκμαυλισμου και να αποδομουν μερα με τη μερα οτι φτιαχτηκε με αγωνες αιωνων. Εμεις δε, λογω ηλικιας δεν ειμαστε διατεθειμενοι να ασχοληθουμε με τα τεκταινομενα για λογους ανυπαρκτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τὸ πρόβλημα τῆς ὀλιγοτεκνίας εἶναι κατὰ βάσιν θέμα ἠθικό, συνδεόμενο μὲ τὴν αἴσθηση τῆς συνέχισης τῆς ταυτότητος μὲ ἐνδεχόμενη θυσία τοῦ τώρα γιὰ τὸ μέλλον. Ἡ ὀλιγοτεκνία προωθεῖται ποικιλοτρόπως κυρίως μέσῳ της τέχνης καὶ τοῦ τύπου ἢ διὰ ἐφαρμογῆς ἐξοντωτικῶν μέτρων φορολόγησης τῶν γηγενῶν. Ἡ λύση γιὰ τοὺς καθεστωτικοὺς εἶναι ἕτοιμη, ἂν καὶ κοινωνικὰ ἐπιζήμια: ἡ ἀντικατάσταση τοῦ γηγενοῦς πληθυσμοῦ ἀπὸ ἐπήλυδες προκειμένου νὰ διαῤῥαγεῖ ἡ κοινωνικὴ καὶ ἐθνικὴ συνοχή. Τὶς τελευταῖες δεκαετίες ἡ ὀλιγοτεκνία δὲν συνδεόταν μὲ τὴν ὕφεση, ἀλλὰ μὲ τὴν στάση ζωῆς, μὲ τὴν κουλτούρα τοῦ πέρνα καλὰ γιὰ τὴν πάρτυ σου. Τώρα ποὺ ἐμπεδώθηκε στὸ ψυχολογικὸ μας "ἀρχέτυπο" ἡ ὀλιγοτεκνία ὣς στάση ζωῆς εἶναι δύσκολο, εἰδικὰ τώρα ποὺ ὑπάρχουν πρασγματικὰ ζῳτικὰ προβλήματα ἐπιβίωσης γιὰ πολὺ κόσμο, νὰ ἀντιστραφεῖ τὸ κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Ο σύζυγός μου έχει εγκαταλείψει εμένα και τα παιδιά για τους τελευταίους 8 μήνες τώρα, και αρνούνται να έρθει πίσω επειδή ήταν κρατήσει από μια γυναίκα, την οποία μόλις συναντήθηκαν, γι 'αυτό, τον εαυτό μου και τα παιδιά έχει υποφέρει και έχει φτέρνα του ένας αγώνας, αλλά έχω αποφασίσει να κάνω όλα τα μέσα για να βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά μου να έρθει μαζί ως το χρησιμοποιήσετε για να, στη συνέχεια πήγα σε απευθείας σύνδεση εκεί είδα τόσες πολλές καλές μιλήσουμε για αυτό το ξόρκι άχνη των οποίων το email είναι marvinlovespell011@gmail.com έτσι έπρεπε να επικοινωνήστε με τον ίδιο και σε μόλις τέσσερις ημέρες, όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί, ο σύζυγός μου ήρθε σπίτι και η συμπεριφορά του ήταν πίσω στο άντρα που παντρεύτηκε to.I επίκλισης ευχαριστήσω το ξόρκι άχνη αρκετά ό, τι ό, τι έκανε για μένα, είμαι τόσο ευγνώμων. Ι ακόμη και μίλησε για την άχνη ξόρκι πάνω από το τηλέφωνο, για να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του. e-mail του και πάλι είναι: marvinlovespell011@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.