25/7/12

Συρία: Στο Χαλέπι κατευθύνονται δυνάμεις του συριακού στρατού


Χιλιάδες στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα μετακινούνται από τα σύνορα με την Τουρκία στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερα πόλη της Συρίας, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.
Καθώς οι συγκρούσεις γίνονται όλο και σφοδρότερες κοντά στα τουρκικά σύνορα, η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο το συνοριακών περασμάτων της, ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη διευκρίνισαν ότι οι πρόσφυγες που φεύγουν από τη Συρία θα εξακολουθούν να μπορούν να περάσουν.
Σε παράλληλες εξελίξεις, δύο υψηλόβαθμοι Σύροι διπλωμάτες, που είναι ανδρόγυνο, ο πρεσβευτής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η επιτετραμμένη στην Κύπρο, αποσκίρτησαν στο Κατάρ, σύμφωνα με τους αντάρτες [Βλέπε άρθρο]
Στη Δαμασκό, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ έκαναν χρήση πυρών πυροβολικού και ρουκετών εναντίον της βόρειας συνοικίας αλ-Τελ, επιχειρώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο, προκαλώντας τον πανικό και οδηγώντας εκατοντάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα πάντα με την αντιπολίτευση.
Στο Χαλέπι, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι κυβερνητικά ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις πυραύλων, ενώ κάτοικοι αναφέρουν ότι μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη. Οι μάχες μαίνονται μπροστά από τις πύλες της ιστορικής Παλιάς Πόλης.
Να καταγγείλει τα «εγκλήματα» του καθεστώτος Ασαντ κάλεσε την στρατιωτική ηγεσία ο ταξίαρχος και πρώην στενός συνεργάτης του Σύρου προέδρου, Μανάφ Τλας, στα πρώτα του δημόσια σχόλια από την αυτομόλησή του στις αρχές του μήνα.
«Απευθύνομαι σε εσάς… ως ένας από τους γιους του Συριακού Αραβικού Στρατού που απορρίπτει την εγκληματική συμπεριφορά αυτού του διεφθαρμένου καθεστώτος. Οι έντιμοι άνθρωποι στο στρατό δεν θα δεχθούν αυτά τα εγκλήματα» δήλωσε ο ταξίαρχος Τλάς στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Ρωσία: Η θέση των ΗΠΑ «νομιμοποιεί την τρομοκρατία»
Στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στη συριακή αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «νομιμοποίηση της τρομοκρατία» και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι δεν καταδίκασε την επίθεση της 18ης Ιουλίου στη Δαμασκό.
Ο Λαβρόφ επέπληξε επίσης τις χώρες της Δύσης που, όπως είπε, δεν καταδίκασαν την επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της συριακής κυβέρνησης που ανήκαν στο στενό κύκλο του προέδρου Ασαντ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επικαλέστηκε συγκεκριμένα τα σχόλια της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία δήλωσε ότι «τέτοιου είδους επιθέσεις δεν αποτελούν έκπληξη δεδομένης της στάσης της συριακής κυβέρνησης».
«Δεν μπορώ να βρω καν τα λόγια για να διατυπώσω τη θέση μας για το θέμα αυτό. Είναι μια άμεση νομιμοποίηση της τρομοκρατίας», επισήμανε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ επέκρινε τη Σούζαν Ράις λέγοντας πως μετά την επίθεση στη Δαμασκό η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ μιας απόφασης που επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία, απόφαση στην οποία η Μόσχα άσκησε βέτο την περασμένη εβδομάδα.
«Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι 'εμείς' (οι ΗΠΑ) θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κάνει αυτό που θέλουμε», τόνισε ο Λαβρόφ.
Παράλληλα, η Μόσχα καταδίκασε τις νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Συρίας, τονίζοντας ότι δεν τις αναγνωρίζει καθώς τις εκλαμβάνει ως έναν ντε φάκτο «αποκλεισμό». Τα μέτρα προβλέπουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στο πλαίσιο της επιβολής εμπάργκο όπλων, ειδικά στις μεταφορές με πλοία και αεροπλάνα.
«Κατά βάθος, τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν έναν αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι «αντιπαραγωγικές».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι η Μόσχα έλαβε «σαφείς διαβεβαιώσεις» από τη Δαμασκό ότι το συριακό χημικό οπλοστάσιο είναι «απολύτως ασφαλές».
«Εχουμε λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό ότι η ασφάλεια του οπλοστασίου αυτού είναι απολύτως εγγυημένη», είπε ο Γκατίλοφ.
Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντισί παραδέχθηκε προχθές ότι η χώρα έχει χημικά όπλα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.